ДТ РАБОТИЛНИЦА

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

 • Здравейте, майстори на заваряването, кодирането и автомобилните технологии!

  Аз съм Тони Ангелчовски, създател на dtgarage.eu - вашата нова дигитална работилница. С визията за място, където можем да обменяме идеи, да се обучаваме и да растем заедно, dtgarage.eu събира любители и професионалисти от света на заваряването, автомобилите, IT и уеб кодирането.

  В dtgarage.eu, ние сме общност, която е готова да помага и подкрепя всеки свой член. Ние вярваме, че всеки от нас може да допринесе за развитието на тази платформа, независимо дали е професионалист или ентусиаст.

  Само една стъпка ви дели от това да станете част от нашата общност - регистрацията. Регистрирайте се сега и открийте света на dtgarage.eu - мястото, където можем да създаваме и растем заедно.

  Приключението започва тук. Добре дошли в DTGARAGE.EU!

чертане Полигони-Основни концепции и свойства


Полигонът е геометрична фигура, която е образувана от три или повече отсечки, наречени страни, които се срещат в точки, наречени върхове. Полигоните могат да бъдат класифицирани по различни критерии, включително броя на страните им, равенството на страните и ъглите, и дали са "изпъкнали" или "вдлъбнати". Ето някои ключови концепции:

Polygons.jpg
Изображение: (unsplash.com)

Класификация на полигоните

По брой на страни:

 • Триъгълник- Полигон с три страни.
 • Четириъгълник- Полигон с четири страни. Примери включват квадрат, правоъгълник и трапец.
 • Петоъгълник- Полигон с пет страни.
 • Шестоъгълник- Полигон с шест страни.
 • И така нататък. Полигони с много страни често се наричат "n-ъгълници", където "n" е броят на страните.

По равенство на страни и ъгли:

 • Правилен полигон- Всички страни и ъгли са равни. Примери включват правилния петоъгълник, шестоъгълник, осмоъгълник и така нататък.
 • Неправилен полигон- Страните и/или ъглите не са равни.

По форма:

 • Изпъкнал полигон- Всички ъгли са по-малки от 180 градуса. Това означава, че ако вземете две точки в полигона, сегментът между тях винаги ще е вътре в полигона.
 • Вдлъбнат полигон- Поне един от ъглите е по-голям от 180 градуса. Това означава, че има случаи, когато сегментът между две точки в полигона пресича области извън полигона.

Свойства на полигоните

 • Сумата на ъглите- Вътрешните ъгли на n-ъгълник се сумират до (n-2) * 180 градуса. Например, сумата на ъглите на четириъгълник е (4-2) * 180 = 360 градуса.
 • Периметър- Периметърът на полигон е сумата от дължините на всичките му страни.
 • Площ: Площта на полигон се изчислява по различни начини, в зависимост от типа на полигона. Например, площта на правоъгълен триъгълник е половината от произведението на дължините на двата му катета, а площта на квадрат е квадратът на дължината на страната му.

Полигони в 3D моделирането

В 3D моделирането и графиката, полигоните, и по-специално триъгълниците и четириъгълниците, се използват за създаване на повърхнини на 3D обекти. Колекцията от полигони, които образуват повърхнината на 3D обект, се нарича "полигонална мрежа" или "мрежа". В графичните процесори, всички полигони обикновено се разбиват на триъгълници, тъй като триъгълниците са най-простата форма на полигон и могат да образуват всякаква плоска фигура.

Можете да разгледате изображения на полигони на следния уебсайт: Math is Fun - Polygons. Там ще намерите разнообразие от изображения на полигони, включително илюстрации, показващи различни типове полигони.© 2023 Тони Ангелчовски Всички права запазени”
 
Last edited:
Top Bottom