Поръчай тема - какво искаш да напиша?
toni@dtgarage:~$ ./request-topic.sh
[ INFO ] Темата се отваря веднъж. Заявките остават отворени.
[ READY ] Чакам заявка...
Ти задаваш посоката. Аз запретвам ръкавите.
Има нещо, което те човърка. Технически проблем, който никой не обяснява като хората. Система, която искаш да разбереш. Или въпрос, на който получаваш пет различни отговора - все от "сигурни източници".
Дай ми го. Може да стане следващата полезна тема в DTGaraGe.
Какво влиза в обхвата
Автомобили, изпускателни системи, заваряване, Linux,Apple(MacOs), сървъри, мрежи, уеб, изкуствен интелект. Или нещо извън списъка, което заслужава да бъде разнищено.
Ако темата ти не се вписва никъде - толкова по-добре. Точно тези липсват най-много.
Как се подава заявка
Три реда стигат. Напиши ги като отговор под тази тема:
- Какво е - машина, модел, система, версия, конкретен код
- Какво те затруднява - какво си пробвал и какво се е случило
- Какъв резултат търсиш - да разбереш, да диагностицираш, да поправиш или да създадеш
Не ти трябва перфектно формулиран въпрос. Две изречения, снимка на проблема или един конкретен пример са напълно достатъчни за начало. Лошо зададеният въпрос е по-добър от незададения.
Изглежда ето така:
"Subaru Forester 2.0 от 2011, пали CEL само на студено и после гасне. Сменил съм ламбда сондата, нищо не се промени. Искам да разбера как да го диагностицирам сам, без да го карам на сервиз при всяка лампичка."
Какво става след това
- Чета всяка заявка лично. Нито една не отива в алгоритъм.
- Подбирам тези, за които мога да дам проверено, смислено и приложимо съдържание.
- Избраната за седмицата влиза в седмичния бюлетин с името на този, който я е поръчал.
- Ако темата ти не влезе веднага, заявката остава. Понякога чака да се появи подходящата машина или подходящият повод.
Няма да обещавам тема по всяка заявка. Обещавам друго: няма да пиша за нещо, което не съм проверил, само защото е поискано.
Твоят въпрос може да спести на някого три вечери лутане и една ненужна покупка. А може да отвори врата, за която още не сме се сетили.
Кое искаш най-после някой да ти обясни както трябва?
toni@dtgarage:~$ whoami
Тони Ангелчовски | Ексклузивно за DTGaraGe
toni@dtgarage:~$ cat LICENSE
Копирането и препубликуването без разрешение не е позволено.
toni@dtgarage:~$ ./support.sh
Подкрепи DTGaraGe и независимото техническо съдържание
toni@dtgarage:~$ █
Тони Ангелчовски | Ексклузивно за DTGaraGe
toni@dtgarage:~$ cat LICENSE
toni@dtgarage:~$ ./support.sh
toni@dtgarage:~$ █