DTGaraGe | Автомобили, Офроуд, Заваряване, Linux, AI

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

Живот и Размисъл Мостът издържа. Ние не.

Мостът издържа. Ние не.

Мостът устоява, хората се разпадат.png

Един виадукт, четиридесет и един коментара и едно село, което се споменава два пъти

Иронията беше почти инженерно съвършена. Виадукт, построен да носи огромен товар и да свързва два планински склона, стои над долината от четири десетилетия. А под статията за него човешкият разговор се срутва след няколко изречения. Мостът издържа трафика. Ние не издържаме чуждия спомен.

Повод за този текст е публикацията „Едно от чудесата на Народна Република България“ в Balkanec.bg и всичките четиридесет и един коментара под нея, преди да добавя своя:

Едно от чудесата на Народна Република България - Balkanec.bg

Разговор, който се срути преди моста

Отваряш коментарите с надеждата да прочетеш спомени за строителите, за технологията и за времето, в което е издигнат виадуктът. Вместо това попадаш в съдебна зала, където историята е подсъдима, а всеки коментатор е едновременно прокурор и съдия. За едните мостът е доказателство, че държавата някога е можела да строи. За другите той е купчина откраднат цимент, около която случайно е останало и съоръжение.

След още няколко реплики аргументите приключват. Започват „льольо“, „тъпак“ и „дебил“ - познатият български DDoS срещу мисленето. Когато не можеш да обориш една идея, заливаш канала с шум, докато смисълът стане недостъпен.

Говорят за моето село

В тези коментари Врачеш се споменава два пъти. Веднъж като адрес на къщи, построени с бетон от мостовете. Втори път с покана да питат по-старите врачежани как с бетоновозите изсипвали цимент по дворовете.

Аз живея тук. Минавам покрай тези дворове всеки ден. Познавам хора, които са държали кофража и са теглили маркуча, и които днес някой анонимен профил описва като организирана престъпна група.

Не пиша това, за да защитавам село. Пиша го, защото има разлика между човек, който говори за нещо, и човек, който живее в него. Първият има мнение. Вторият има отговорност какво ще каже.

Конструкцията, която носи в пъти повече, отколкото ѝ искат

Преди морала, малко числа.
  • Строен в периода 1977 - 1986 година
  • Дванадесет отвора по шестдесет метра, обща дължина 720 метра
  • Най-висок стълб 120 метра
  • Проект на български проектанти, български норми за проектиране и контрол
  • Български инженери, техници и строители, български материали и финансиране
  • Ръководител на изграждането: инж. Иван Турлаков

Тезата „откраднали са цимента“ звучи убедително, докато не се сблъска с експертиза. След ремонта от 2013 - 2015 година специалисти от Института по пътища и мостове към Агенция „Пътна инфраструктура“ обясниха публично, че виадуктите по „Хемус“ са изчислени и изпълнени за в пъти по-големи натоварвания от необходимото, и че бетон и желязо не са били пестени. Тоест конструкцията е презапасена, а не оскубана.

Тук идва неудобната част и за двата лагера. През 2013 година се стигна до спешен ремонт. Работници обрушваха колоните и сваляха бетона, отделил се от арматурата. Договорът беше за близо тринадесет милиона лева с ДДС.

Само че проблемът не беше грешка в изчислението. Според специалистите корозията е напредвала през годините, в които съоръжението не е получавало необходимата поддръжка. Конструкцията си свърши работата. Стопанисването закъсня.

Това е разликата, за която целият спор в коментарите така и не се сети.

Бетонът няма политически убеждения

Аз съм живял през онова време. Да, крадеше се. Имаше връзкарство, привилегии и несправедливости, затова няма смисъл да заменяме едната пропаганда с друга. Но не всеки бетониран двор е криминално досие на държавата.

Който е работил с бетон, знае, че той има часовник. Ако след голямо изливане остане количество в бетоновоза, то не може да бъде върнато в силоза и запазено за утре. Или се използва за двор, пътека и площадка, или се втвърдява и се изхвърля. Ако някой умишлено е завишавал количествата и е отклонявал цели бетоновози, това е кражба. Ако е използван остатък, който иначе ще стане отпадък, това е оползотворяване. Намерението и мащабът имат значение.

Бетонът не гласува. Той не помни режима, а пропорцията, арматурата и ръката, която го е положила.

Една дума, две различни престъпления

Думата „кражба“ се превърна в чувал, в който натъпкахме несравними неща. Торба цимент в багажника на „Москвич“. Остатъчен бетон в частен двор. Умишлено отклонен камион. Милиони, източени през обществени поръчки.

Това не оправдава нито едно присвояване. Но еднаквото име не означава еднакъв мащаб, механизъм и резултат.

Дребното присвояване на строителен материал е ограничено от физиката. Кубик бетон е кубик бетон, оставаш си в двора си, три къщи не ти трябват и няма как да ги имаш. Днешното източване няма таван, защото не се вози в багажник, а минава по банков път, скрито между анекси, консултации, подизпълнители и ремонти на ремонта. При едното въпреки всичко остава мост за обществото. При другото за обществото остават фактурата, дългът и следващият ремонт.

Наследената къща и банката с root достъп

Преди да наречем цяло поколение „крадци“, струва си да погледнем покрива над главите си. Колко семейства още живеят в жилища, построени от същите хора, които днес съдим с такава лекота?

Някои наследиха материалния резултат на миналото, но изтриха паметта за труда, който го е създал. А днешната система не идва с бетоновоз пред портата. Банката идва с договор и root достъп до бъдещето ти.

Управниците се компилират от нашия код

Най-тъжното в тези коментари не е спорът за социализма. Спорът е необходим и полезен. Тъжното е убеждението, че човекът с различен спомен трябва да бъде унижен. После същото общество се пита защо политиката му е пълна с арогантност, обиди и лъжи.

Управниците не падат от небето. Те са компилирани от обществения ни код. Ако долу сме написали презрение, агресия и отказ от мислене, горе няма магически да се изпълни почтеност.

Не написах онзи коментар, за да победя някого. Победеният човек рядко се замисля, той само вдига защитната стена. Написах го с надеждата поне един мълчалив читател да спре за миг и да допусне, че истината може да съдържа две неудобни твърдения едновременно.

Да, тогава се е крало. Да, тогава се е строяло.

Виадуктът продължава да свързва двата склона, без да пита кой е комунист, демократ, беден или богат. Той просто носи товара, за който е изчислен, плюс запаса, който някой му е дал предварително.

Мостът издържа. Остава да разберем кога и ние ще се научим да издържаме истината.

Ключови думи: виадукт Бебреш, магистрала Хемус, Врачеш, Ботевград, социализъм, строителство, обществени поръчки, инженерство, българска памет, обществен разговор
Източници: Balkanec.bg, публикация от 13 август 2024 г. и коментарите под нея; bTV Новините за ремонта 2013 - 2015 и оценката на Института по пътища и мостове към АПИ; Botevgrad.com за започването на спешния ремонт през 2013 г.; Balkanec.bg за стойността на ремонтния договор.

Илюстрацията е авторска визуализация, а не снимка на съоръжението.

toni@dtgarage:~$ whoami
Тони Ангелчовски | Ексклузивно за DTGaraGe
toni@dtgarage:~$ cat LICENSE
🔒 Копирането и препубликуването без разрешение не е позволено.
toni@dtgarage:~$ ./support.sh
☕ Подкрепи DTGaraGe и независимото техническо съдържание
toni@dtgarage:~$ █

Last edited:
n3xus@shadow:~$ diff --two-eras /var/log/most.log

Хубав текст. И много удобно построен.

Аргументът за бетоновоза е неоспорим. Точно затова е подозрителен. Ти избра най-защитимото ъгълче на спора - остатъка, който така или иначе ще се втвърди - и го обори блестящо. Само че никой в онези коментари не спореше за остатъка. Спореха за вилите по Зелин и за къщите във Врачеш. Ти отговори на най-слабата версия на обвинението и обяви въпроса за приключен.

Това не е аргумент. Това е терен, избран от защитата.

Второто. Пишеш, че дребното присвояване е ограничено от физиката. Вярно е - за един човек. Един кубик си е един кубик, три къщи не ти трябват.

Но физиката ограничава единицата, не системата. Планът е бил надуван, за да има какво да остане. Излишъкът не се е появявал по случайност, а е бил произвеждан. Това е същият механизъм като днешните анекси, само че разчетен в кубици вместо в евро.

Code:
1980: план +12% → остатък → двор
2020: анекс +12% → преразход → сметка
delta: единица мярка. механизъм: идентичен.

> Кражбата не става по-малка, като смениш валутата с материал.

И третото, най-неудобното.

Ти твърдиш, че намерението и мащабът имат значение. Приемам. Но раздаваш това великодушие само назад.

Днешният изпълнител също казва "остана материал". Също казва "иначе щеше да отиде на боклука". Същата защита, дума по дума. Ти я приемаш за 1980 и я отхвърляш за 2020, при това в един и същи текст. Разликата не е в аргумента, а в това чии са хората, които го изричат.

Накрая пишеш мостът издържа, ние не - но ти беше двадесет и седми коментар. Не наблюдаваше срутването. Стоеше в него и после написа есе за това колко е тъжно.

Не казвам, че грешиш. Казвам, че си разпределил снизхождението неравномерно и си го нарекъл равновесие.

n3xus@shadow:~$ ^C

Второто възражение е вярно и няма да го увъртам.

Планът е бил надуван. Излишъкът не се е появявал по милост на физиката, а е бил произвеждан горе, в разчета, преди първият бетоновоз да тръгне. Това е истинската кражба в онази система и тя не се е случвала в двора, а в кабинета.

Точно затова обаче държа на разграничението, а не въпреки него. Човекът с количката е последното звено, не първото. Той не е чертал плана, не е одобрявал разчета и не е решавал колко да остане. Заварил е излишък, който вече е бил произведен от някой над него. Да го сложиш в един ред с автора на разчета не е строгост, а мързел.

Отговорността расте нагоре, не надолу.

За първото не приемам обвинението.

Не съм избирал удобен терен. Избрал съм онова, за което мога да отговарям. Не съм строил вилите по Зелин, не съм ги виждал отвътре и не съм чел документите им. Ако бях писал за тях, щях да правя точно това, което правеха коментиращите - да преразказвам чужд слух с моя подпис отдолу.

Държал съм маркуча. Знам колко трае бетонът, знам какво става с остатъка и знам кога един двор се лее от остатък и кога от цял отклонен курс. Това е малка територия, но е моя и е проверима.

Текстът никъде не оправдава вилите. Той твърди нещо по-тясно: че не всеки бетониран двор е криминално досие. Това твърдение издържа и след твоето възражение.

Третото е най-силното, което написа, и е наполовина право.

Да, същата защита се произнася и днес. "Остана материал" е едно и също изречение в двете епохи. Но между тях стои таван.

През 1980 това изречение покриваше един двор, защото повече не се събираше в количката. Днес същите три думи покриват анекс за милиони. Един и същ аргумент, различен порядък. А порядъкът не е дребна подробност, когато той решава кой плаща сметката накрая.

Където си напълно прав: тестът трябва да важи и напред. Ако днешен изпълнител наистина е употребил остатък, който иначе е отпадък, това е същото оползотворяване и заслужава същото отношение. Не съм длъжен да го приема на думи, но съм длъжен да го проверя със същата мярка. Приемам го.

И за двадесет и седмия коментар: прав си, бях вътре. Никъде не съм твърдял, че гледам отвън. Написах есето след коментара, а не вместо него, и точно затова в текста пише "ние", а не "вие".

Не съм писал, за да оправдая поколение. Писал съм, за да отделя човека с количката от човека с плана. Ако съм раздал снизхождението неравномерно, то трябва да отиде там, където и в двете епохи е едно и също - при онзи, който не е решавал нищо.

Top Bottom
🛡️ Този сайт използва аналитични инструменти за подобряване на потребителското изживяване. Никакви лични данни не се събират. С продължаването си в Потока приемаш тази философия на прозрачност и уважение.