Ей хора, искате ли да се посмеете на една пълна абсурдност?
В щата Ню Йорк са приели закон (сериозно, не е шега), според който е забранено да се произнася думата „нигър“ – никъде. Нито в новините, нито в песни, нито в разговор. Дори по телевизията, докато обясняваха закона, водещите се гледаха и си казваха „онази дума дето не може да се казва“ и всички знаеха коя е, ама не смееха да я изговорят.
Кулминацията: според тоя закон дори една маймуна не може да каже на друга „ей нигър, как си бе“ без да наруши закона. Представяте ли си ги в джунглата – „Здрасти… ъъъ… как се казваше… а, не мога да го кажа, ще ме глобят!“
Иронията е пълна: уж борба с расизма, а в същото време на мен ми се е случвало в Щатите някоя „прогресивна“ служителка да ми каже направо „махай се, бял такъв“, щото съм от „грешния“ цвят. Тоест расизъм наобратно – напълно легитимен, щото е „от правилната посока“.
И гледам тая лайнокрация отвъд океана и си мисля: нас още ни дели време, ама ако продължаваме да гледаме на Запад като на „пример“, един ден и тук ще ни забранят да се събираме повече от трима в кухнята и да пеем „Станете с огньове, сини птици“… или каквото и да е, дето не им харесва на някой.
Смешно е… докато не стане тъжно.