DTGaraGe - място за хора, които не само говорят, а правят

Независима работилница за свободни умове.
Защо създадох DTGaraGe?
Не създадох DTGaraGe, защото интернет нямаше форуми. Създадох го, защото липсваше място, на което бих поверил собственото си знание.
Подразни ме шумът. Хора без опит говореха най-силно, а онези, които действително знаеха, постепенно се уморяваха да спорят. Полезната информация потъваше между реклами, празно самочувствие и съвети от типа „един приятел каза“. Истинският опит изчезваше в затворени чатове и социални мрежи, където днешното решение утре вече е погребано под снимки, емотикони и триста съобщения „следя“.
Липсваше ми място, където човек може да каже „не знам“, без да бъде унижен, и „знам, защото съм го правил“, без да се налага да се надвиква с тълпата. Място, където ремонтът се описва от първия болт до последния тест, а грешките не се крият - защото понякога точно те струват най-много и учат най-добре.
Вместо да продължавам да се оплаквам, направих онова, което правя винаги - построих свое.
За кого е DTGaraGe?
DTGaraGe е за човека, който не иска само готов отговор, а иска да разбере защо този отговор е правилен.
Тук у дома трябва да се почувства майсторът с масло по ръцете, заварчикът с искри по якето, системният администратор, който още не е спал, и начинаещият, който задава първия си истински въпрос. Няма значение дали държиш гаечен ключ, TIG горелка, клавиатура или фотоапарат. Има значение как мислиш.
Това място е за любопитните, упоритите и съзидателните. За хората, които проверяват, опитват, грешат, поправят и после оставят написаното, за да не започва следващият от нулата.
У дома тук няма да се почувства онзи, който знае всичко. Ще се почувства онзи, който не се преструва.
Какво няма място тук?
Зловредният код е забранен. Но вредата невинаги идва във файл с разширение
.exe.В DTGaraGe няма място за:
- унижаване на начинаещи;
- обиди, тормоз и лични нападки;
- измама и умишлена дезинформация;
- кражба на чужд труд и представянето му като собствен;
- скрита реклама, спам и търговия, маскирана като „приятелски съвет“;
- надпревари по его;
- празно всезнайство без аргументи, доказателства или реален опит;
- отношение към другите като към безплатен сервиз.
Можеш да спориш твърдо. Можеш да не си съгласен с мен или с когото и да било. Но атакуваш идеята, не човека.
Тук авторитетът не идва от броя мнения, титлата под аватара или това колко шумно говориш. Печели се с работа, почтеност и готовност да помогнеш.
Кое е сърцето на DTGaraGe?
Сърцето не са автомобилите, сървърите, машините или кодът. Те са само инструментите.
Сърцето са хората, които превръщат личния си опит в общо знание. Хората, които не пазят наученото като тайна, а го оставят след себе си - проверено, описано и полезно.
Ако трябва да кажа какво е DTGaraGe с едно изречение:
DTGaraGe е независима работилница за свободни умове - място, където реалният опит се превръща в знание, знанието остава, а човекът отсреща никога не е просто потребителско име.
Тук не питаме дали си майстор или начинаещ. Питаме само две неща:
Търсиш ли истината?
И готов ли си да оставиш след себе си нещо полезно?
И готов ли си да оставиш след себе си нещо полезно?
toni@dtgarage:~$ whoami
Тони Ангелчовски | Ексклузивно за DTGaraGe
toni@dtgarage:~$ cat LICENSE
Копирането и препубликуването без разрешение не е позволено.
toni@dtgarage:~$ ./support.sh
Подкрепи DTGaraGe и независимото техническо съдържание
toni@dtgarage:~$ █
Тони Ангелчовски | Ексклузивно за DTGaraGe
toni@dtgarage:~$ cat LICENSE
toni@dtgarage:~$ ./support.sh
toni@dtgarage:~$ █
Last edited: