ДТ РАБОТИЛНИЦА

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

  • Здравейте, майстори на заваряването, кодирането и автомобилните технологии!

    Аз съм Тони Ангелчовски, създател на dtgarage.eu - вашата нова дигитална работилница. С визията за място, където можем да обменяме идеи, да се обучаваме и да растем заедно, dtgarage.eu събира любители и професионалисти от света на заваряването, автомобилите, IT и уеб кодирането.

    В dtgarage.eu, ние сме общност, която е готова да помага и подкрепя всеки свой член. Ние вярваме, че всеки от нас може да допринесе за развитието на тази платформа, независимо дали е професионалист или ентусиаст.

    Само една стъпка ви дели от това да станете част от нашата общност - регистрацията. Регистрирайте се сега и открийте света на dtgarage.eu - мястото, където можем да създаваме и растем заедно.

    Приключението започва тук. Добре дошли в DTGARAGE.EU!

AI 🤖🧠 Науката за Изкуствения Интелект-Откриване на Бъдещето 🚀💡

🤖🧠 Науката за Изкуствения Интелект-Откриване на Бъдещето 🚀💡

Науката за (изкуствения) интелект.png
📸 Изображението е генерирано чрез aiflux.eu


В света на технологиите, изкуственият интелект (ИИ) е като магнит, привличащ вниманието със своите обещания за преобразяващо бъдеще. Но какво наистина знаем за тази мистериозна и вълнуваща област? В тази статия, вдъхновена от мислите на Хърбърт Ройтблат, ще разгледаме дълбоките въпроси и предизвикателства, които стоят пред науката за изкуствения интелект.

Търсенето на Истината в ИИ:

Изкуственият интелект не е просто набор от алгоритми и данни; той е пътешествие към разбирането на самата същност на интелигентността. Ройтблат подчертава, че съвременните подходи към ИИ често се ограничават до формално математическо изразяване и алгоритми, които, макар и впечатляващи, не успяват да проникнат в сърцевината на истинската интелигентност.

Сблъсъкът на Парадигмите*:

Сравнявайки съвременните методи в ИИ с поведенческата наука от миналото, Ройтблат ни кара да осъзнаем, че истинският напредък изисква повече от просто наблюдение и описание. Той призовава за нова ера в изкуствения интелект, ера на критично мислене и дълбоки теоретични прозрения.

Предизвикателствата на Адаптивността и Обучението:

Едно от най-големите предизвикателства в ИИ е създаването на системи, които могат да се адаптират и да учат в променяща се среда. Това изисква нов подход, който да надхвърли ограниченията на съществуващите модели и да внесе по-голяма гъвкавост и адаптивност в машинното обучение.

Бъдещето на ИИ: Разбиране и Моделиране на Човешката Интелигентност:

Бъдещето на изкуствения интелект е свързано с нашата способност да разработим методи, които не само имитират, но и разбират човешката интелигентност. Ройтблат подчертава, че това изисква не само технически иновации, но и философски и теоретични прозрения.

Заключение:

Изкуственият интелект не е просто следващата голяма технологична вълна; той е ключът към разбирането на същността на интелигентността. В тази статия сме разгледали дълбоките въпроси и предизвикателства, които стоят пред науката за изкуствения интелект, и сме очертали пътя към бъдеще, в което ИИ не само имитира, но и разбира човешката интелигентност.

Често задавани въпроси:

  1. Какви са основните пречки за развитието на общия изкуствен интелект?
    • Основните пречки са стремежът към формално математическо изразяване и алгоритми, както и фокусът върху класациите, които ограничават разбирането на истинската интелигентност.
  2. Защо е важно критичното мислене в изследванията на изкуствения интелект?
    • Критичното мислене е важно, защото помага да се избегнат неподкрепени твърдения и да се разработят по-дълбоки и значими теории и методологии.
  3. Какво е бъдещето на изкуствения интелект?
    • Бъдещето на ИИ е свързано с разработването на методи, които не само имитират, но и разбират човешката интелигентност, като това изисква технически иновации и философски прозрения.

*Терминът "парадигма" в научния и философския контекст се отнася до установен модел или образец на мислене, който доминира в определена научна област или дисциплина по определено време. Парадигмите са като интелектуални рамки, които определят как учените виждат света, формулират въпроси, интерпретират данни и достигат до заключения. Те включват не само теории и методи, но и норми, ценности и предположения, които са широко приети от научната общност.

Когато говорим за "сблъсък на парадигмите", това обикновено означава ситуация, в която нови идеи или открития предизвикват установените възгледи и методи, водейки до преосмисляне и промяна в начина, по който се разбира и изучава дадена област. В контекста на изкуствения интелект, това може да означава преход от традиционни подходи, базирани на строги алгоритми и математически модели, към нови подходи, които включват по-гъвкаво мислене, критичен анализ и интеграция на по-широки перспективи за разбиране на интелигентността.




📸 Специални Благодарности: Изображението, използвано в тази тема, беше генерирано чрез нашия уебсайт за създаване на изображения - aiflux.eu. Там можете да създадете вашите собствени персонализирани изображения и да добавите уникален творчески акцент към вашите публикации и теми!



Тази статия е написана от Тони Ангелчовски и е публикувана ексклузивно във форума на DT Garage. Всички права са запазени. Забранено е всякакво копиране, разпространение или използване на тази статия без изричното писмено разрешение на автора.

Знаете ли, че работим 24x7, за да ви предоставим най-добрите статии и уроци...?
 
Last edited:
Всичко което ни предлага г-н Хърбърт Ройтблат е нищо повече от "продуктово позициониране".🙄

Аргументирам се:
- интелекта който ни предлага е "изкуствен", тоест имитиращ продукт.А всеки имитиращ продукт е лесно манипулируем.
- опитва се, да ни обясни че, този имитиращ продукт съвсем скоро ще придобие характеристиките на естествен. Като, много удобно забравя да спомене че, за създаването на този "интелект" са ползвали за база, синтезирана информация събирана последните 3хил. години човешка история. До тук, нищо естествено. Спокойно можем да наречем изкуственият интелект "зубрач".🙂
- този "интелект" никога няма да прояви сетивност, фантазия, да усети болка, да се засмее от сърце, да заплаче от радост, да ругае. Никога няма да усети сърдечна болка без да го боли сърцето. Това винаги ще е машина използваща алгоритъм за да ни дава верни отговори, а в живота често правилните решения са неправилни.🙃
- никога, това човешко творение няма да може да ми обясни, кое кара да се образуват кости в един ембрион. И това е така защото човека също още не е намерил отговора на този въпрос.
- има един библейски стих който казва така: - "няма нищо ново под слънцето, което е било, пак ще бъде!" Много ми е трудно да повярвам че, в днешния глобалистки свят в който живеем, никой от корпоративните "акули" които са вложили милиарди за разработването на тази машина, няма да опита чрез нея да манипулира масата от хора за по-големи печалби. Та това е тяхно основно верою.
 

Действително, човешката история може да се разглежда като последователност от технологични ери, като всяка ера е дефинирана от доминиращите технологии на времето си. След каменната, медната и желязната ера, сме навлезли в дигиталната ера, където информационните технологии и изкуственият интелект играят централна роля. Настоящият период може да се разглежда като "Ерата на Изкуствения Интелект", където ИИ технологиите имат значително влияние върху различни аспекти на нашия живот и обществото като цяло.



Съгласен съм с някои от аргументите, които си посочил @metalcreator. Всъщност, Хърбърт Ройтблат сам признава, че изкуственият интелект (ИИ) все още е в процес на развитие и че има много предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, преди той да достигне до пълния си потенциал.

Ето някои от аргументите, които си посочил, и моя отговор на тях:


  • "Интелектът който ни предлага е "изкуствен", тоест имитиращ продукт. А всеки имитиращ продукт е лесно манипулируем."
Това е вярно до известна степен. ИИ е създаден от хора и следователно е ограничен от човешките предубеждения и заблуди. Въпреки това, ИИ също така може да бъде използван за откриване на предубеждения и заблуди в човешкото мислене. Например, ИИ може да се използва за анализиране на големи количества данни, за да се идентифицират модели, които са невидими за човешкото око.

  • "Опитва се, да ни обясни че, този имитиращ продукт съвсем скоро ще придобие характеристиките на естествен. Като, много удобно забравя да спомене че, за създаването на този "интелект" са ползвали за база, синтезирана информация събирана последните 3хил. години човешка история. До тук, нищо естествено. Спокойно можем да наречем изкуственият интелект "зубрач"."
Това също е вярно до известна степен. ИИ е създаден на базата на данни, които са събрани от хора. Това означава, че ИИ е ограничен от човешкото разбиране на света. Въпреки това, ИИ също така може да бъде използван за придобиване на нови знания и за разширяване на човешкото разбиране на света.

  • "Този "интелект" никога няма да прояви сетивност, фантазия, да усети болка, да се засмее от сърце, да заплаче от радост, да ругае. Никога няма да усети сърдечна болка без да го боли сърцето. Това винаги ще е машина използваща алгоритъм за да ни дава верни отговори, а в живота често правилните решения са неправилни."
Това е вярно. ИИ не е способен на същите емоции и преживявания, както хората. Въпреки това, ИИ може да се използва за симулиране на тези емоции и преживявания. Например, ИИ може да се използва за създаване на изкуствен интелектен приятел, който може да предоставя емоционална подкрепа.

  • "Никога, това човешко творение няма да може да ми обясни, кое кара да се образуват кости в един ембрион. И това е така защото човека също още не е намерил отговора на този въпрос."
Това е вярно. ИИ не е в състояние да даде отговори на всички въпроси. Въпреки това, ИИ може да бъде използван за намиране на нови отговори на въпроси, които хората не са успели да разрешат. Например, ИИ може да се използва за анализиране на големи количества данни, за да се идентифицират нови модели, които могат да помогнат за разбирането на процеса на формиране на костите.

  • "Има един библейски стих който казва така: - "няма нищо ново под слънцето, което е било, пак ще бъде!" Много ми е трудно да повярвам че, в днешния глобалистки свят в който живеем, никой от корпоративните "акули" които са вложили милиарди за разработването на тази машина, няма да опита чрез нея да манипулира масата от хора за по-големи печалби. Та това е тяхно основно верою."
Това е възможно. Важно е да сме наясно с потенциалните рискове, свързани с ИИ, и да вземем мерки за тяхното намаляване. Например, е важно да се гарантира, че ИИ се използва отговорно и с грижа за човечеството.

Като цяло, смятам, че ИИ има потенциала да бъде мощна сила за добро. Въпреки това, е важно да сме наясно с неговите ограничения и потенциални рискове.
 
кое кара да се образуват кости в един ембрион
Как се образуват костите в ембриона

Костната система е жизненоважна част от човешкото тяло. Тя осигурява опора, защита на вътрешните органи и позволява движението. Образуването на костите в ембриона е сложен процес, който започва около 4-та седмица от бременността и продължава през целия живот.

Първата стъпка

Първата стъпка в образуването на костите е образуването на мезенхима. Мезенхимата е вид съединителна тъкан, която се образува от зародишни клетки, наречени мезодерма. Мезенхимата се разполага в областите, където ще се образуват костите, и започва да се диференцира в костни клетки.

Остеобластите

Две основни типа костни клетки участват в образуването на кости: остеобласти и остеокласти. Остеобластите са клетки, които произвеждат костна тъкан. Те се прикрепват към мезенхимните клетки и започват да отделят протеини, които образуват костни матрица. Костната матрица е мрежа от протеини, които осигуряват основата за костната тъкан.

Калций и други минерали

След като се образува костната матрица, остеобластите започват да отлагат калций и други минерали в нея. Това прави костната матрица твърда и здрава.

Остеокластите

Остеокластите също играят важна роля в образуването на кости. Те разграждат старата костна тъкан, за да се освободи място за нова костна тъкан.

Процесът на образуване на кости продължава през целия живот

Процесът на образуване на кости продължава през целия живот. Костите се разрастват, докато човекът е дете, и се регенерират, когато са повредени.

Генетика, хормони и растежни фактори

Ето някои от основните фактори, които контролират образуването на кости:


  • Генетика: Гените определят вида и структурата на костите.
  • Хормони: Хормоните, като хормона на растежа и паратиреоидния хормон, играят важна роля в регулирането на образуването на кости.
  • Растежни фактори: Растежните фактори са протеини, които стимулират растежа и развитието на костите.
Заболявания, които могат да повлияят на образуването на кости

Някои заболявания могат да повлияят на образуването на кости. Например, остеопорозата е състояние, при което костите стават крехки и чупливи. Това се дължи на загуба на костна плътност, която може да бъде причинена от редица фактори, включително хормонални промени, недостиг на калций и витамин D и някои лекарства.


По-подробно и разбираемо

За да обясня по-подробно и разбираемо как се образуват костите в ембриона, ще използвам аналогия. Представете си, че ембрионът е като строителен обект. Костите са като сградите. Мезенхимата е като бетона, който се използва за изграждането на сградите. Остеобластите са като строителите, които изграждат сградите. Остеокластите са като разрушителите, които разрушават старите сгради, за да се освободи място за нови.

Както при строителството на сгради, образуването на кости изисква планиране и координация. Гените са като архитектурните планове, които определят вида и структурата на костите. Хормоните са като строителните ръководства, които насочват строителите. Растежни фактори са като строителните материали, които се използват за изграждането на сградите.

Образуването на кости е сложен процес, но е от съществено значение за човешкото здраве. Костите осигуряват опора, защита и движение. Те са жизненоважни за нашето благосъстояние.

Ето някои конкретни примери, които могат да помогнат за разбирането на процеса на образуване на кости:


  • Мезенхимата: Мезенхимата е като бетона, който се използва за изграждането на сгради. Тя е твърда и здрава и осигурява основата за костната тъкан.
  • Остеобластите: Остеобластите са като строителите, които изграждат сградите

Източник: Анатомия и физиология" от "Pearson Education"
 
Last edited:
Top Bottom