ДТ РАБОТИЛНИЦА

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

  • Здравейте, майстори на заваряването, кодирането и автомобилните технологии!

    Аз съм Тони Ангелчовски, създател на dtgarage.eu - вашата нова дигитална работилница. С визията за място, където можем да обменяме идеи, да се обучаваме и да растем заедно, dtgarage.eu събира любители и професионалисти от света на заваряването, автомобилите, IT и уеб кодирането.

    В dtgarage.eu, ние сме общност, която е готова да помага и подкрепя всеки свой член. Ние вярваме, че всеки от нас може да допринесе за развитието на тази платформа, независимо дали е професионалист или ентусиаст.

    Само една стъпка ви дели от това да станете част от нашата общност - регистрацията. Регистрирайте се сега и открийте света на dtgarage.eu - мястото, където можем да създаваме и растем заедно.

    Приключението започва тук. Добре дошли в DTGARAGE.EU!

windows Пътят към Windows 11-Успешна инсталация без TPM 2.0 и Secure Boot

Инсталиране на Windows 11 без TPM 2.0 и Secure Boot: Възможно ли е?


rufus-win11.jpg


Светът на технологиите е вълнуващ и непредсказуем. Всеки ден се появяват нови предизвикателства и възможности. Една от тях е инсталирането на Windows 11 без TPM 2.0 и Secure Boot. Да, чухте правилно. Въпреки че Microsoft е обявила, че тези две функции са задължителни за новата операционна система, има начини да ги заобиколите. Но как? Е, нека да разгледаме това в детайли.

Защо Microsoft изисква TPM 2.0 и Secure Boot?

Преди да преминем към самото инсталиране, е важно да разберем защо Microsoft изисква TPM 2.0 и Secure Boot. Тези функции са част от усилията на компанията да подобри сигурността на своята операционна система. TPM 2.0 (Trusted Platform Module) е специализиран чип, който помага за защита на системата от външни атаки, докато Secure Boot предотвратява зареждането на неподписани драйвери и операционни системи. Въпреки това, не всички компютри поддържат тези функции, което означава, че не всеки ще може да инсталира Windows 11 по стандартния начин.

Как да инсталираме Windows 11 без TPM 2.0 и Secure Boot?

1. Подготовка

Първо, ще ви трябва ISO файл на Windows 11. Можете да го изтеглите от официалния сайт на Microsoft. След това, ще ви трябва USB флаш устройство с поне 8GB свободно пространство. Използвайте софтуера Rufus, за да създадете загрузочно USB устройство с ISO файла.

2. Редактиране на файловете за инсталация

След като сте създали загрузочното USB устройство, ще трябва да редактирате някои файлове. Отворете USB устройството във файловия мениджър и отидете до папката "sources". Търсете файл с име "appraiserres.dll" и го изтрийте.

3. Инсталация​

Рестартирайте компютъра си от USB устройството и следвайте стандартните стъпки за инсталация на Windows. Когато ви бъде поискано, изберете "Custom: Install Windows only (advanced)".

4. Завършване на инсталацията

След като инсталацията приключи, компютърът ви ще рестартира. Може да се наложи да влезете в BIOS и да промените реда на загрузка, за да стартира от твърдия диск, а не от USB устройството. След това, просто следвайте инструкциите на екрана, за да завършите настройките на Windows 11.

Заключение

Инсталирането на Windows 11 без TPM 2.0 и Secure Boot може да изглежда сложно, но всъщност е доста просто, ако следвате стъпките внимателно. Въпреки това, е важно да отбележим, че това може да доведе до някои проблеми със сигурността и стабилността на системата. Затова, ако възможността съществува, препоръчваме да използвате компютър, който поддържа TPM 2.0 и Secure Boot.

Често задавани въпроси

  1. Мога ли да инсталирам Windows 11 без TPM 2.0 и Secure Boot? Да, е възможно, но може да доведе до проблеми със сигурността и стабилността на системата.
  2. Какво е TPM 2.0? TPM 2.0 (Trusted Platform Module) е специализиран чип, който помага за защита на системата от външни атаки.
  3. Какво е Secure Boot? Secure Boot е функция, която предотвратява зареждането на неподписани драйвери и операционни системи.
  4. Как мога да проверя дали моят компютър поддържа TPM 2.0 и Secure Boot? Можете да проверите това в BIOS на вашия компютър или чрез информацията за системата в Windows.
  5. Какво трябва да направя, ако инсталацията на Windows 11 не успее? Ако инсталацията не успее, препоръчваме да се консултирате с професионалист или да потърсите помощ в интернет.


Тази статия е написана от Тони Ангелчовски и е публикувана ексклузивно във форума на DT Garage. Всички права са запазени. Забранено е всякакво копиране, разпространение или използване на тази статия без изричното писмено разрешение на автора.

Знаете ли, че работим 24x7, за да ви предоставим най-добрите статии и уроци...?
 

Инсталиране на Windows 11 без TPM 2.0 и Secure Boot-Алтернативен подход



Ако първият подход не работи за вас или искате да опитате нещо различно, има и други начини да инсталирате Windows 11 без TPM 2.0 и Secure Boot. Един от тях е използването на модифициран ISO файл. Този подход изисква повече технически умения, но може да бъде ефективен.

Как да инсталираме Windows 11 с модифициран ISO файл?

1. Създаване на модифициран ISO файл

Първо, ще ви трябва оригиналният ISO файл на Windows 11. Можете да го изтеглите от официалния сайт на Microsoft. След това, ще ви трябва програма като PowerISO или UltraISO, за да отворите и редактирате ISO файла.

Отворете ISO файла с избраната програма и отидете до папката "sources". Търсете файл с име "install.wim" и го извадете на вашия компютър.

2. Редактиране на "install.wim" файла

След като сте извадили "install.wim" файла, ще ви трябва програма като NTLite, за да го редактирате. С тази програма, можете да премахнете изискванията за TPM 2.0 и Secure Boot от файла.

Заредете "install.wim" файла в NTLite и отидете до раздела "Unattended". Там, ще намерите опцията "SkipMachineOOBE". Уверете се, че тази опция е активирана.

След като сте направили промените, запазете "install.wim" файла и го върнете обратно в ISO файла с помощта на PowerISO или UltraISO.

3. Инсталация на Windows 11 с модифицирания ISO файл

Сега, когато имате модифициран ISO файл, можете да го използвате за инсталация на Windows 11. Процесът е същият, както при стандартната инсталация. Просто създайте загрузочно USB устройство с ISO файла и следвайте инструкциите на екрана.

Заключение

Инсталирането на Windows 11 без TPM 2.0 и Secure Boot може да изисква допълнителни стъпки и технически умения, но е възможно. Въпреки това,е важно да се отбележи, че това може да доведе до проблеми със сигурността и стабилността на системата. Затова, ако възможността съществува, препоръчваме да използвате компютър, който поддържа TPM 2.0 и Secure Boot.

Често задавани въпроси

  1. Мога ли да инсталирам Windows 11 с модифициран ISO файл? Да, е възможно, но може да изисква повече технически умения и може да доведе до проблеми със сигурността и стабилността на системата.
  2. Какво е модифициран ISO файл? Модифициран ISO файл е оригинален ISO файл, който е бил редактиран, за да премахне или промени определени функции или изисквания.
  3. Каква програма ми трябва, за да редактирам ISO файла? Можете да използвате програми като PowerISO или UltraISO, за да отворите и редактирате ISO файла.
  4. Каква програма ми трябва, за да редактирам "install.wim" файла? Можете да използвате програма като NTLite, за да редактирате "install.wim" файла.
  5. Какво трябва да направя, ако инсталацията на Windows 11 не успее? Ако инсталацията не успее, препоръчваме да се консултирате с професионалист или да потърсите помощ в интернет.
 

Редактиране на "install.wim" файла: Подробно ръководство



Редактирането на "install.wim" файла изисква използването на специализиран софтуер като NTLite. Това е подробен процес, който включва следните стъпки:

1. Изтегляне и инсталиране на NTLite

NTLite е мощен инструмент, който ви позволява да редактирате Windows образи и да променяте различни настройки и компоненти. Можете да изтеглите NTLite от официалния му уебсайт и да го инсталирате на вашия компютър.

2. Зареждане на "install.wim" файла

След като сте инсталирали NTLite, стартирайте програмата и изберете опцията "Add" в горната лента на менюто, за да добавите "install.wim" файла. Навигирайте до мястото, където сте запазили файла, и го заредете в програмата.

3. Редактиране на настройките

След като сте заредили "install.wim" файла, ще видите различни опции за редактиране в лявата част на екрана. Тези опции включват компоненти, настройки, драйвери, обновления и много други.

За да премахнете изискванията за TPM 2.0 и Secure Boot, трябва да отидете до раздела "Unattended". Там, ще намерите опцията "SkipMachineOOBE". Уверете се, че тази опция е активирана.

4. Запазване на промените

След като сте направили промените, изберете опцията "Apply" в горната лента на менюто, за да ги запазите. NTLite ще ви попита дали искате да запазите промените в същия "install.wim" файл или да създадете нов. Изберете опцията, която ви е най-удобна.

5. Завършване на процеса

След като сте запазили промените, можете да затворите NTLite. Сега имате "install.wim" файл, който е бил редактиран, за да премахне изискванията за TPM 2.0 и Secure Boot. Можете да го върнете обратно в ISO файла и да продължите с инсталацията на Windows 11.

Заключение

Редактирането на "install.wim" файла може да изглежда сложно, но всъщност е доста прост процес, ако следвате стъпките внимателно. Въпреки това, е важно да отбележим, че това може да доведе до някои проблеми със сигурността и стабилността на системата. Затова, ако възможността съществува, препоръчваме да използвате компютър, който поддържа TPM 2.0 и Secure Boot.

Често задавани въпроси

  1. Какво е NTLite? NTLite е програма, която ви позволява да редактирате Windows образи и да променяте различни настройки и компоненти.
  2. Как мога да заредя "install.wim" файла в NTLite? Можете да заредите "install.wim" файла в NTLite, като изберете опцията "Add" в горната лента на менюто и навигирате до мястото, където сте запазили файла.
  3. Как мога да променя настройките в "install.wim" файла? Можете да промените настройките в "install.wim" файла, като използвате различните опции за редактиране в NTLite.
  4. Как мога да запазя промените в "install.wim" файла? Можете да запазите промените в "install.wim" файла, като изберете опцията "Apply" в горната лента на менюто в NTLite.
  5. Какво трябва да направя, ако не успея да редактирам "install.wim" файла? Ако не успеете да редактирате "install.wim" файла, препоръчвам да се консултирате с професионалист или да потърсите помощ в интернет.
 
Top Bottom