

Джинджифилът е бил познат още преди 7000 години в Южна Азия. Старите гърци и римляни са го използвали като подправка и лекарство. Индийците го възхвалявали като лечител на всички болести. С упадъка на Римската империя, търговията с подправки била овладяна от арабските племена и джинджифилът се превърнал в скъп продукт, като почти изчезва от европейската кухня през средновековието.
Лечебните свойства на джинджифила били добре познати на моряците, които го използвали при морска болест – той ги спасявал от гадене и неразположения.
През XIII век Марко Поло донася джинджифила в Европа. По-късно той се разпространява в тропическите части на Америка, а Ямайка става известна с най-качествения джинджифил в света.











- Обели 2 големи корена джинджифил
- Настържи ги
- Смеси с 0,5 кг пчелен мед
- Приемай по 1 ч.л. 3-4 пъти на ден













- 0,5 ч.л. джинджифил на прах
- 0,5 ч.л. лют червен пипер
- 0,5 ч.л. куркума
- 200 мл прясно мляко – вари се 2 минути
- След охлаждане се добавя 1 ч.л. мед и 0,5 ч.л. масло





- 2–4 г пресен корен дневно
- 0,25–1 г корен на прах
- 1,5–3 г течен екстракт







- Настърган пресен джинджифил
- 5 капки масло от праскова или кайсия
- Смесват се до кашичка
- Слагат се върху марля
- Покриват се със стреч и хартия
- Държи се 1 час







Приемай 0,5 ч.л. 2–4 пъти на ден



- Настържи 2–3 с.л. пресен корен
- Добави към 4 чаши студена вода
- Вари
- Добави ¼ ч.л. канела
- Вари още няколко минути
- Запари под капак 15–20 мин
🖋 Автор: Тони Ангелчовски
Ексклузивно за форума Дигитален Свят
Забранено копирането без разрешение.
Ако статията ви е харесала, почерпете ни с едно виртуално кафе или сладка поничка: Кликнете тук.
Ексклузивно за форума Дигитален Свят


Last edited: