ДТ РАБОТИЛНИЦА

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

  • Здравейте, майстори на заваряването, кодирането и автомобилните технологии!

    Аз съм Тони Ангелчовски, създател на dtgarage.eu - вашата нова дигитална работилница. С визията за място, където можем да обменяме идеи, да се обучаваме и да растем заедно, dtgarage.eu събира любители и професионалисти от света на заваряването, автомобилите, IT и уеб кодирането.

    В dtgarage.eu, ние сме общност, която е готова да помага и подкрепя всеки свой член. Ние вярваме, че всеки от нас може да допринесе за развитието на тази платформа, независимо дали е професионалист или ентусиаст.

    Само една стъпка ви дели от това да станете част от нашата общност - регистрацията. Регистрирайте се сега и открийте света на dtgarage.eu - мястото, където можем да създаваме и растем заедно.

    Приключението започва тук. Добре дошли в DTGARAGE.EU!

Photoshop Кратко Ръководство за Оптимизация на Adobe Photoshop

Кратко Ръководство за Оптимизация на Adobe Photoshop

Подробно Ръководство за Оптимизация на Adobe Photoshop.png


I. Конфигуриране на Хардуер и Операционна Система

  1. Хардуерни Изисквания и Настройки:
    • Процесор (CPU): Уверете се, че процесорът ви поддържа мулти-трединг и има висока тактова честота за оптимална производителност при обработка на изображения. Photoshop използва CPU интензивно, особено при филтри и рендиране.
    • Памет (RAM): Настройте Photoshop да използва между 70-85% от наличната RAM за оптимални резултати, което се контролира от Edit > Preferences > Performance.
    • Графична карта (GPU): Активирайте GPU ускорението от Preferences > Performance за да подобрите времето за рендиране и плавността на интерфейса.
  2. Настройка на скреч дискове:
    • Изберете SSD с най-висока скорост за вашите scratch disks. Настройката се намира в Preferences > Scratch Disks. Ако имате повече от един SSD, добавете ги като допълнителни scratch disks.
  3. Операционна Система:
    • Разпределение на ресурсите: Уверете се, че системата разпределя достатъчно ресурси за Photoshop, особено ако сте на мулти-таскинг машина.
    • Настройки за виртуална памет: Настройте виртуалната памет (paging file) да е равна или малко по-голяма от вашата RAM.

II. Подробни Настройки на Photoshop

  1. Нива на кеша и размер на плочката:
    • Cache Levels: Увеличете cache levels до 6-8 за по-добро съхранение на изображението в паметта. Това намалява времето за зареждане при работа с големи файлове.
    • Tile Size: За работа с големи изображения (над 1 GB), настройте tile size на '1024K'. Това намалява времето за обработка на големи блокове данни.
  2. Състояния на историята:
    • Намалете броя на history states до около 30-50, за да освободите памет, ако не работите по сложни проекти, които изискват множество отмени.
  3. Настройки на производителността:
    • Graphics Processor Settings: Проверете дали настройките за ускорение чрез графичен процесор са оптимизирани в зависимост от вашата графична карта.
    • Advanced Settings: Регулирайте настройките за Drawing Mode, които могат да варират от 'Basic' до 'Advanced', в зависимост от спецификациите на вашата GPU.

III. Работни Процеси и Практики

  1. Използване на Smart Objects: Това ви позволява да правите не-деструктивни промени, което означава, че можете да редактирате слой без да повлияете на оригиналното изображение.
  2. Създаване на Custom Presets и Actions: Автоматизирайте често изпълнявани задачи чрез създаването на персонализирани пресети и actions. Това може значително да спести време, особено при повтаряеми операции.
  3. Регулярна Оптимизация на Workspace: Персонализирайте и оптимизирайте вашата работна среда в Photoshop за да отговаря на вашите нужди, което улеснява достъпа до инструменти и панели.

IV. Мониторинг и актуализации

  1. Редовни Обновления: Поддържайте Photoshop и свързаните приложения актуализирани, за да се възползвате от най-новите подобрения и корекции на бъгове.
  2. Използване на Аналитични Инструменти: Използвайте вградени инструменти за мониторинг на производителността и ресурсите на Photoshop за да идентифицирате потенциални ботълнеки*.
С това детайлно ръководство, вашата работа в Adobe Photoshop трябва да бъде по-бърза, по-ефективна и по-приятна, използвайки напълно възможностите на вашата хардуерна конфигурация и софтуерни настройки.
* Думата "ботълнеки" (от английски: bottlenecks) се използва за описване на точки или елементи в процес, система или проект, които забавят или ограничават цялостната производителност и ефективност. Това са участъци, където натоварването е толкова голямо, че причинява забавяне или задръстване в работата.

В контекста на софтуер или компютърни системи, ботълнек може да бъде компонент или част от хардуера или софтуера, който не е достатъчно бърз или ефективен и по този начин забавя цялата система. Например, ако процесорът е много бърз, но паметта (RAM) е бавна или недостатъчна, тогава паметта може да стане ботълнек, който ограничава бързината на обработка на данни.

Разбирането на термина помага при анализирането и оптимизирането на различни процеси, като се идентифицират и подобряват тези ботълнеки, за да се повиши общата производителност.


Тази статия е написана от Тони Ангелчовски и е публикувана ексклузивно във форума на DT Garage. Всички права са запазени. Забранено е всякакво копиране, разпространение или използване на тази статия без изричното писмено разрешение на автора.

Знаете ли, че работим 24x7, за да ви предоставим най-добрите статии и уроци...?
 
Last edited:
Top Bottom