ДТ РАБОТИЛНИЦА

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

  • Здравейте, майстори на заваряването, кодирането и автомобилните технологии!

    Аз съм Тони Ангелчовски, създател на dtgarage.eu - вашата нова дигитална работилница. С визията за място, където можем да обменяме идеи, да се обучаваме и да растем заедно, dtgarage.eu събира любители и професионалисти от света на заваряването, автомобилите, IT и уеб кодирането.

    В dtgarage.eu, ние сме общност, която е готова да помага и подкрепя всеки свой член. Ние вярваме, че всеки от нас може да допринесе за развитието на тази платформа, независимо дали е професионалист или ентусиаст.

    Само една стъпка ви дели от това да станете част от нашата общност - регистрацията. Регистрирайте се сега и открийте света на dtgarage.eu - мястото, където можем да създаваме и растем заедно.

    Приключението започва тук. Добре дошли в DTGARAGE.EU!

Java-Scripts Какво трябва да знаете Преди да започнете да изучавате Java Script

toni

Administrator
Staff member
Какво трябва да знаете?

Преди да започнете да изучавате Java Script, трябва да притежавате основни познания върху следното:

• HTML редактори
• Текстови редактори
• Web браузър
• Различните версии на Java Script

Ако притежавате тези основни познания (а най-вероятно това е така),то ще се справите прекрасно . Познаването на друг програмен/скриптов език или предишен опит с Java Script не се изисква.

Ако мислите, че не притежавате достатъчно опит в някоя от гореспоменатите теми, може би един подробен преглед на всяка една от тях може да ви помогне в решението ви.

Основни познания на HTML
Въпреки че не е необходимо да сте HTML гуру, трябва да знаете къде да поставяте определени елементи (като елементите head и body) и как да добавяте ваши собствени атрибути.

От времена време ще трябва да добавяте атрибут към някой таг, за да функционира правилно дадения скрипт. Например може да се наложи да дадете име на елемент от форма с помощта на атрибута name, както е показано в следния код:
JavaScript:
<INPUT  type= “  name=”thename”>
Ако познавате основните при използване на тагове и атрибути, HTML частта не трябва да представлява някакъв проблем при изучаването на Java Script.

Ако не притежавате основни познания за HTML, можете да ги научите относително бързо с помощта на няколко средства. Например можете да си купите “HTML: Ръководство за програмиста” от Уенди Уилард (СофтПрес, 2001). За да откриете повече информация за HTML в Интернет , проверете следните сайтове: earthweb.com.

!!! Запомнете, това не е Java !!!

Java Script и Java са два различни езика. Java е завършен език за програмиране, който трябва да се компилира, преди програмата ( често наричана Java аплет) да може да се изпълни. Java е по-мощен, но също така и по-сложен. Java Script не се нуждае от компилатор и е по-снизходителен в някои области, като например синтаксиса.

Сходства с други езици

Java Script притежава сходства с други програмни и скриптови езици. Ако имате опит с Java, C++ или C, ще забележките някои сходства в синтаксиса, който могат да ви помогнат за по-бързо научаване. Тъй като е скриптов език, Java Script притежава в някои прилики с езици от рода на Perl, който също може да бъде изпълняван през интерпретатор, вместо да се компилира.

Ако сте програмирали на друг език, ще ви бъде по-лесно да научите Java Script, но предишният опит в програмирането в никакъв случай не е задължителен.

? Попитайте експерта ?


Въпрос 1: Споменахте,че мога да ползвам текстов редактор или HTML редактор по мой избор,но не съм много сигурен какво означава това.Какво е тестов редактор и къде мога да намеря такъв?

Отговор: Текстовият редактор е програма,която можете да използвате,за да записвате и редактирате текст. Текстовите редактори варират между прости и сложни, така че имате няколко избор: Notepad,Wordpad, Simple Text, Microsoft World и Corel WorldPerfect Millenium Edition са някои от тях. Можете да закупите или да изтеглите някой от Интернет като NoteTab или TextPad.
Един HTML редактор е или просто по-сложен текстов редактор, или е редактор, който ви позволява да добавяте код чрез други средства – често наричани What You See Is What You Get (WYSIWYG) [букв. “което виждате, това получавате”] Препоръчвам ви един обикновен текстов редактор или един HTML редактор, който не променя кода, който добавя на ръка. Някои примери за HTML редактори са Microsoft FrontPage, Allaire HomeSite и Macromedia Dreamweaver.

Въпрос 2: Какво точно трябва да знам при използването на текстов редактор?

Отговор: По същество трябва само да знаете как да въвеждате прост текст в редактора, как да запишете файла с .html или.htm разширение и да можете да го отворите отново и да го редактирате при необходимост. Не са нужни специални възможности, тъй като HTML файловете са съставени от прост текст.

Въпрос 3: Какво трябва да знам при използването на браузър?

Отговор: Всичко,което трябва да знаете,е как да отговорите локален HTML файл на вашият компютър ( или в Интернет) и как да заредите отново една страница. Ако не знаете как да отворите един HTML файл от вашият собствен компютър, отворете браузъра си и отидете на менюто File и го изберете. Трябва да виждате опция от рода на Open или Open File и да я изберете. Както и при другите програми, имате възможност да търсите файла, който искате да отворите. Следващата фигура демонстрира къде се намира тази опция в Microsoft Internet Explorer

Въведение в JavaScript

Communications Corporation и Sun Microsystems, Inc. Новините за излизането на новия език се появиха на 4 декември, 1995г., когато Netscape navigator 2.0 беше все още в бета версия JavaScript версия 1.0 стана достъпна с новия браузър.(Преди излизането му като JavaScript, езикът беше наричан LiveScript.) JavaScript e обектно-базиран, скриптов език от страна на клиента, който можете да използвате, за да направите по-динамични Web страници. За да осмислим тази дефиниция, нека да разгледаме по-важните му части една по една.

Обектно-базиран

бектно-базиран означава,че JavaScript може да използва елементи като обекти. Но обектите не са класово-базирани (кота означава,че не се прави разлика между клас и инстанция), вместо това те са общи обектни. Ще научите как да работите с JavaScript обекти в Модул 8. Не е задължително да ги разбирате с подробности, докато не научите някои други характеристиките за езика.

От страна клиента

От страна на клиента означава, че JavaScript се изпълнява при клиента
(от софтуера), който използва посетителя, ь не на Web сървъра на сайта, обслужващ тази страница. За да стане по-ясно, нека да погледнем по какъв начин действа такъв, който се намира от страна на клиента.

Езици от страна на сървъра

Един език от страна на сървъра трябва да получи информация от Web браузъра, да я изпрати на програмата, която се изпълнява на сървъра на хоста, и след това да изпрати обратно информация към браузъра. Следователно една междинна стъпка трябва да изпрати и получи информацията от сървъра, преди да се видят резултатите в браузъра.

Един език от страна на сървъра често дава на програмиста възможности, който не са достъпни за един език от страна на клиента, като например запис на информацията
в Web за по-късно употреба или използване на новата информация за актуализиране на Web страница и запис на актуализацията.

Но един език от страна на сървъра е склонен да бъде ограничен във възможността да работи със специални характеристики на прозореца на браузъра,които са достъпни чрез език от страна на клиента (като например съдържанието, което се вижда в лентата за състояние на един браузър или съдържанието на една форма, преди да бъде предадена към сървъра).

Сглобяване на нещата

Имайки предвид всичкото това, може да се зачудите по какъв начин се изпълнява JavaScript код в един браузър. Може да се зачудите къде да напишете вашият JavaScript код и какво указва на браузъра,че този код е различен от всичко останало, което се намира в една Web страница. Отговорите засега са общи, но следващия модул предоставя повече подробности.

JavaScript се изпълнява в браузъра чрез добавяне директно в съществуващ HTML документ. Можете да добавяте специални тагове и команди към HTML кода, които ще укажат на браузъра, че трябва да изпълни скрипт. След като браузърът ги види, той ще интерпретира JavaScript командите и ще направи това, което му е посочено във вашият код. По този начин чрез проста редакция на един HTML документ можете да използвате JavaScript във вашите Web страници и да наблюдавате резултатите.

Например следващият код добавя JavaScript към един HTML файл, който изписва някакъв текст в Web страницата. Обърнете внимание на добавянето на тагове:
JavaScript:
<SCRIPT> и <SCRIPT>
Кодът между тях е JavaScript код:
JavaScript:
<HTML><BODY><SCRIPT language= ”JavaScript”>document. write (“This write test to the page”);
< / SCRIPT>< / BODY>< / HTML>
Следващият модул разглежда начина, по който да добавите JavaScript в един HTML файл чрез HTML таговете:
JavaScript:
<SCRIPT> и <SCRIPT>

Автор: Тони Ангелчовски
 
Last edited:
Top Bottom