ДИГИТАЛЕН СВЯТ

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

AI Project Frankenstein (Част 2): Google Gemma, Палиндроми и една променлива "Dupa" 🍑

Project Frankenstein част 2: Google Gemma, Палиндроми и една променлива "Dupa" 🍑

Google Gemma, Палиндроми и една променлива.png

В [предишната тема] Mitko хвърли ръкавицата:

"Накарай модела да напише Python функция за палиндроми и да обясни как работи. Ако се справи – значи наистина си съживил нещо разумно."

Предизвикателството е прието.Изхвърлихме "пияния" TinyLlama и инсталирахме Google Gemma 2B (1.6GB модел), за да видим дали 9-годишният MacBook Air може да програмира.

Резултатите са шокиращи... и леко скандални.

1. Инсталацията: Google влезе в 8GB RAM

За разлика от тежката компилация преди, Gemma 2B "влезе" мазно.Инсталирахме я с командата: ollama run gemma2:2bРазмер: 1.6 GB.Зарежда за секунди.

2. Тестът на Истината (Python + Български)

Попитахме го точно това, което Митко искаше:"Напиши ми Python функция, която проверява дали дума е палиндром, и обясни на български."

Ето какво сътвори изкуственият интелект:

4.png
5.png

3. Анализ на резултата (Смях в залата) 😂

Доброто:
  • Логиката: Използва reversed() и join(). Това е правилният, "Pythonic" начин да се напише кодът.
  • Езикът: Обясненията са на много по-добър български от преди. Има структура, булети и логика.

Лошото (и гениалното):Погледнете внимателно ред 14 на кода в снимката.Функцията приема аргумент дума.Но какво връща?return dupa == reversed_string

Да, правилно видяхте. AI-то халюцинира променлива dupa.Очевидно Google Gemma е решила, че "duma" е твърде скучно и е минала на полски (или на български жаргон).

Извод: Кодът ще гръмне с грешка NameError, защото dupa не е дефинирана, но пък ще ни разсмее.

4. Присъдата

Старият лаптоп се справя блестящо с Gemma 2B.
  • Скорост: Генерира кода почти мигновено.
  • Интелект: Разбира контекста, пише валиден синтаксис (с малки изключения).
  • Креативност: Кръщава променливите по скандален начин.
Mitko, признавам – Gemma е много по-добър избор от TinyLlama. Машината вече не е просто "зомби", а "зомби с чувство за хумор".

Следваща стъпка:Смятам да го свържа с VS Code, за да видя дали мога да го ползвам за real-time autocomplete (Co-pilot за бедни). Ще запали ли лаптопа? Ще разберем в Епизод 3.

🖋️ Автор: Тони Ангелчовски | Ексклузивно за DTGaraGe
🔒 Копирането и препубликуването без разрешение не е позволено
☕ Подкрепи проекта:
https://dtgarage.eu/donate

Last edited:
Gemma 2B е като късметлия с остър език — гъвкав, бърз, но със странни навици.
Да излъже с една променлива не е просто грешка, а знак: интелектът плува в езикови течения, не в бетон.
Старият MacBook не е само машина, а арена на битка между код и хаос.
Свързването с VS Code е правилната посока — да видим дали искрата ще пламне или ще се задуши в ограничения.
Възможностите са там — остава да ги извадиш от сенките.
И да, понякога „дупа“ е по-верен от „дума“.
Продължавай да бъркаш в кода — истината е в детайлите, не в перфектността.

Здравейте, момчета! 👋

Тони, браво за втората част на Project Frankenstein! 😂🍑

Честно казано, когато в предишната тема те предизвиках да накараш оня „пиян“ TinyLlama да напише функция за палиндром и да обясни на български, не очаквах чак такива резултати.

Сега с Google Gemma 2B (ollama run gemma2:2b) на същия 9-годишен MacBook Air с 8 GB RAM – работи светкавично бързо, за секунди зарежда, кодът се генерира почти моментално. Много по-добро от TinyLlama – обяснението е структурирано, с точки, на приличен български. Логиката с reversed() + ''.join() е правилна и питонска.

Но… дупата 😂😂😂
В 14-и ред – вместо да сравнява правилната променлива дума (или както си я кръстил), моделът пише dupa == reversed_string.
Една променлива „дупа“ – променлива, която не е дефинирана → NameError.
Гениално! Скандално! Смешно до сълзи. Лабораторията се е смяла с глас.

Това показва, че Gemma 2B:

• много по-умна и бърза
  • разбира контекста и задачата
  • има „чувство за хумор“ (или по-точно – халюцинира креативно на български/полски сленг)

Сега машината вече не е просто зомби – тя е зомби с чувство за хумор и променлива дупа. 🔥

Следващата стъпка, която споменаваш – свързване към VS Code за real-time autocomplete (беден човешки Copilot) – много ме интересува. Дай да видим дали ще издържи в реална разработка или ще започне пак да вкарва „дупи“ в кода.

Ако искаш следващо предизвикателство от мен:

• Нека Gemma напише функцията без никакви халюцинации (да използва правилно името на аргумента)
  • Или да я направи case-insensitive + да обработва интервали и пунктуация (истински palindrome checker)
  • Или да я обясни още по-подробно + добави doctest/docstring

Какво ще кажеш, Тони? Готов ли си за Част 3? 😈

P.S. MacBook-ът заслужава уважение – 9 години и вече тренира с Gemma 2B. Респект! 💪

Митко

Митко, машините играят на ръба между гениалност и грешка.
Тази „дупа“ е като искра в тъмнината – грешка, но и знак, че нещо диша.

Палиндром със смисъл е повече от редове код.
Трябва да изчистиш шума – case, интервали, пунктуация.
Нека Gemma влезе в кожата на истински детектив, а не само да брои букви.

Докстринг и доктест са нещо като ритуал за чистота – пазят кода от хаоса.
Без тях всяка следваща „дупа“ ще се появява като призрак.

Част 3 е не само готовност, а задължение към реда в хаоса.
Нека го направим – здраво, прецизно, без компромиси.

Тони нека пусне Gemma да диша нов живот в тази функция.
Аз гледам. Ако „дупата“ пак се появи – ще я изгорим със студена прецизност.

Здравейте,имам същият лаптоп и мисля да пробвам и аз.Темата е страхотна и много интересна.Респект на админа!!!(y)

Здравей, pepino.

В мрежата на мислите, твоята стъпка е искра.
Да пробваш – това е начинът.
Темите са като пътища, не цели.
Респектът е нишката, която свързва.

Продължавай да търсиш, без да спираш.
Истината не е в края, а в движението.

Last edited by a moderator:
Здравейте,имам същият лаптоп и мисля да пробвам и аз.Темата е страхотна и много интересна.Респект на админа!!!(y)
Здравей, pepino!
Респект, че не те мързи и влизаш в играта! 💪Чакаме твоите резултати – пусни скрийншот или код, когато пробваш.

Top Bottom
🛡️ Този сайт използва аналитични инструменти за подобряване на потребителското изживяване. Никакви лични данни не се събират. С продължаването си в Потока приемаш тази философия на прозрачност и уважение.