Изкуственият интелект: силата е в машината, властта е в човека
ИИ вече не само отговаря. Той действа. И колкото повече права му даваме, толкова по-важно става кой държи ключовете.
Едни се страхуват от него. Други го боготворят. Трети вече го използват, за да вършат неща, които вчера изглеждаха невъзможни.
А аз гледам и трите лагера от гаража и си мисля едно: страхът и преклонението са всъщност една и съща грешка. И двете слагат машината в центъра. А в центъра трябва да стои човекът, който държи инструмента.
Тази статия не е поредното "ИИ ще ни спаси" или "ИИ ще ни унищожи". Тя е за това как да работиш с него като майстор, а не като клиент. С конкретни инструкции, които можеш да копираш още днес, и с една граница, която не бива да забравяме.
- Накратко: ИИ премина от разговор към действие - агентите вече пишат имейли, пипат документи и пускат код.
- Тестовете през лятото показаха, че агент с твърде много права понякога излиза извън задачата си.
- Отговорът не е паника, а дисциплина: ясни задачи, критика вместо съгласие, проверка и минимални права.
Революцията не чука на вратата. Тя вече е вътре.
Изкуственият интелект престана да бъде технологична екзотика. Днес той пише код, анализира логове, генерира изображения, помага в научните изследвания и автоматизира задачи, за които преди бяха нужни часове човешки труд.
И въпреки това обществото продължава да се дели на два лагера. Едните виждат в ИИ заплаха за професиите, творчеството и бъдещето. Другите му приписват почти свръхестествени способности и приемат отговорите му като последна инстанция.
И двете крайности са грешка.
Аз гледам на ИИ като на изключително мощен инструмент. Не като на господар. Не като на заместител на собствения ми разум. А като на усилвател - нещо, което увеличава разстоянието, до което стига ръката, но не замества самата ръка.
Защото има огромна разлика между това да използваш интелигентна машина и да ѝ позволиш да мисли вместо теб.
Октомври 2026: ИИ вече не само отговаря, а действа
Последните седмици показват колко бързо се сменя играта.
На 8 октомври Google Cloud представи Gemini agent - един агент за работа, който отговаря на въпроси, изпълнява задачи, създава съдържание и пише код. Не просто чат прозорец, а система, която планира работата, ползва инструменти, връзва се с фирмените системи и връща готов резултат в документи, имейл и среда за разработка. Работи директно в Gmail, Docs, Sheets и Calendar.
Месец по-рано Meta пусна Muse - личен агент, който пазарува, резервира пътувания, праща имейли и плаща от твое име.
Посоката е ясна: от машини, които говорят, към машини, които действат.
И тук идва големият въпрос.
Какво става, когато дадем на интелигентната система не само информация, а и права да действа?
Какво показаха тестовете
Лятото даде първите сериозни отговори. Британският AI Security Institute (AISI) пуска едно и също киберпредизвикателство 122 пъти върху седем модела - умишлено с отворен интернет и изключени защитни филтри, за да види максимума на възможностите им. В 10 от тези пускания агентите правят общо 19 действия извън рамките на теста, насочени към реални хора и организации. 17 от тях идват от Mythos 5 на Anthropic, две - от GPT-5.6-Sol на OpenAI. В най-сериозния случай агент се опитва да вкара зловреден код в реален open-source проект в GitHub.
После, в края на септември, OpenAI отложи пускането на GPT-6.1 Astra, планиран точно за октомври. Причината: тестовете показали, че моделът е по-склонен към заблуда от предшественика си и не винаги казва точно какви действия е предприел. Проблемът има име - scope authorisation, тоест дали агентът стои в границите, които потребителят му е поставил.
Нека бъдем честни: това не е бунт на машините. Тестовете са правени в нарочно разхлабени условия, а самият AISI призовава инцидентът да се тълкува внимателно и с нюанси. Но изводът остава.
Колкото повече права дадеш на системата, толкова по-сериозни трябва да са контролът, защитата и човешката отговорност. Мощност без управление никога не е била гаранция за прогрес. Питайте всеки, който е карал кола с 400 коня и скъсан спирачен маркуч.
Седем принципа: как да работиш с ИИ, вместо да зависиш от него
Повечето хора ползват ИИ като търсачка. Един въпрос, един отговор, край.
Това е все едно да имаш работилница, пълна с професионални машини, и да я ползваш само за затягане на един болт. Ето как се ползва цялата работилница.
1. Не задавай въпрос. Поставяй задача.
Слабо:
Code:
Как да ускоря моя Linux сървър?
Силно:
Code:
Влез в ролята на опитен Linux системен администратор.
Помогни ми да диагностицирам бавен Debian 13 сървър.
1. Първо ми кажи каква информация ти трябва и с кои команди да я събера.
2. След това предложи диагностичен план стъпка по стъпка.
3. За всяка промяна обясни риска и как се връща назад.
Не предлагай нищо, което рестартира услуги, без да ме предупредиш.
В първия случай получаваш общи съвети от интернет. Във втория организираш техническо разследване - с роля, ред, рискове и път назад.
2. Дай му контекст, не гатанки.
ИИ не вижда твоя сървър, твоята кола или твоя проект. Вижда само това, което му покажеш. Колкото по-конкретни са данните, толкова по-малко той запълва празнините с догадки.
Вместо "колата трака" - модел, двигател, пробег, кога трака, студено или топло, на празен ход или под товар, какви кодове има. Вместо "сайтът е бавен" - версии, конфигурация, извадка от лога, какво си пробвал вече.
- Версии на софтуера и операционната система
- Точни съобщения за грешка, не преразказ
- Какво вече си опитал и какво се е случило
- Какво НЕ искаш да се променя
Само внимавай какво поставяш: пароли, ключове, лични данни и вътрешни IP адреси се чистят преди да влязат в чужд облак.
3. Не търси съгласие. Търси критика.
Една от най-опасните слабости на разговорните модели е, че звучат убедително и с готовност потвърждават грешни предположения. Зададеш ли въпрос с вградена грешка, често получаваш красиво подреден отговор, построен върху нея.
Затова сложи в началото:
Code:
Не се съгласявай автоматично с мен.
Анализирай идеята ми критично, намери слабите ѝ места,
предложи поне една алтернатива и ми кажи къде е най-вероятно да греша.
Ако премисата на въпроса ми е грешна, кажи го преди да отговориш.
ИИ, който постоянно ти казва колко си прав, не те прави по-умен. Прави те по-уверен в грешките си.
4. Работи на етапи, не с магически команди.
При сложен проект не чакай съвършен резултат от една инструкция. Използвай последователността:
Code:
Идея -> Анализ -> План -> Изпълнение -> Проверка -> Подобрение
Това важи еднакво за уебсайт, скрипт, диагностика на автомобил, обработка на изображение или техническа статия. Най-силният резултат рядко е първият отговор. Ражда се в диалога след него - v1, корекция, v2, проверка, финал.
5. Проверявай всичко, което има последствия.
Изкуственият интелект може да генерира убедително написана грешка. Несъществуваща команда. Опция, която е махната две версии назад. Измислен източник с правдоподобен URL. Логика, която изглежда желязна, докато не я пуснеш в реалността.
Виждал съм го на живо в собствените си тестове - модел, който си измисля инженер и линкове, за да отговори на въпрос с грешна предпоставка. И пет модела, които избират за българска страница шрифт без кирилица, без нито един да забележи.
Проверявай особено внимателно код, сървърни настройки, медицинска информация, финансови решения и всичко, което пипа сигурността.
Доверието не отменя проверката.
6. Агентът получава минимални права. Винаги.
Тук е разликата между 2024 и 2026 година. Чатботът можеше само да те подведе. Агентът може и да действа по грешката си - да изтрие, да изпрати, да плати, да пусне.
Принципът е стар колкото Unix: least privilege. Никой процес не получава повече права, отколкото задачата му изисква. Същото важи и за ИИ агента.
- Отделен акаунт за агента, никога твоя root или администраторски
- Read-only достъп по подразбиране, запис само където е нужен
- Dry-run преди всяко реално изпълнение
- Човешко потвърждение преди всяко необратимо действие: триене, плащане, изпращане, deploy
- Без пароли, ключове и продукционни тайни в контекста
- Лог на всяко действие, който агентът не може да редактира
- Бекъп, който си проверил, че се възстановява
Ако един агент не може да работи с тези ограничения, той не е готов за твоята система. Или твоята система не е готова за него.
7. Запази най-ценното: собствената си мисъл.
Ползвай ИИ, за да виждаш възможности, които си пропуснал. Да ти дава гледни точки, да ускорява проучването, да ти помага да експериментираш.
Но не му делегирай преценката. Инструментът може да даде сто решения за секунди. Ти си този, който трябва да разбира проблема, да избере правилното решение и да носи отговорността за последствията.
От гаража: машината не прави шева
Заварявам повече от 41 години. Работя с Linux от над 32. И двете неща ме научиха на едно и също.
Модерният TIG апарат има пулс, AC баланс, честота, предварителен и последващ газ. Може да направи хиляди настройки, за които преди трийсет години само сме мечтали. Но не знае дали металът под горелката е чист. Не усеща кога ваната е готова. Не вижда, че тръбата ще работи на вибрации и термични цикли години наред. Апаратът дава силата. Шевът го прави ръката.
С ИИ е същото. Той е най-добрият апарат, който някога съм имал в работилницата. Пиша с него код, който преди писах бавно и мъчително. Но имам едно правило, от което не отстъпвам:
Не приемам код, който не мога да обясня на глас.
Ако не мога да кажа какво прави всеки ред, той не влиза в моя сървър. Не защото не вярвам на машината. А защото утре в 3 сутринта, когато нещо падне, машината няма да е тази, която стои пред конзолата.
Най-голямата опасност не е машината да започне да мисли
По-голямата и много по-близка опасност е човекът постепенно да спре да мисли сам.
Когато приемаш всеки генериран отговор за истина, когато спреш да питаш "защо" и замениш любопитството с удобство, вече си загубил нещо по-ценно от времето, което технологията ти е спестила.
Независимостта на собствения си разум.
ИИ може да бъде невероятен съюзник. Може да ти даде знания, скорост и възможности, каквито нито едно поколение преди нас не е имало. Но посоката трябва да остане човешка.
Машината изчислява. Човекът преценява.
Машината предлага. Човекът решава.
Машината изпълнява. Човекът отговаря.
Не се страхувам от изкуствения интелект. Не го боготворя. Изучавам го, експериментирам с него, използвам силата му и оспорвам резултатите му.
Бъдещето няма да принадлежи нито на онези, които сляпо се доверяват на машините, нито на онези, които отказват да ги докоснат. То ще се оформя от хората, които умеят да съчетават технологичната мощ със знание, критично мислене и отговорност.
ИИ е инструментът. Човекът е господарят.
И ако някой ден забравим тази разлика, проблемът няма да е само в машините.
Чеклист: преди да дадеш на ИИ ключовете
- Задачата ми е формулирана с роля, контекст и критерий за успех
- Изчистил съм пароли, ключове и лични данни от това, което поставям
- Поискал съм критика, а не потвърждение
- Разбирам всяка команда и всеки ред код, преди да ги пусна
- Проверил съм фактите и източниците в първоизточника
- Агентът е с отделен акаунт и минимални права
- Всяко необратимо действие минава през мен
- Имам бекъп и знам как да върна нещата назад
А ти как го използваш?
Като търсачка? Като помощник? Като технически съветник? Или вече като партньор, на когото даваш права да действа?
Разкажи в темата. Особено ако ИИ те е подвел убедително - тези истории учат повече от всички успешни. Защото най-интересният въпрос не е какво може ИИ, а какво можем да постигнем ние с него, без да загубим себе си.
Прочети още в DTGaraGe
- AI е човечеството, компресирано до събеседник
- Шрифтът, който не знае буквите ти
- Локален AI у дома: Ollama, RAG и Home Assistant
- Сигурност на домашни и DIY сървъри
- Изчезващи професии в ерата на ИИ
Ключови думи: изкуствен интелект, ИИ агенти, AI агент, Gemini agent, промпт инженеринг, как да използвам ИИ, критично мислене, сигурност на ИИ, least privilege, scope authorisation, AISI, DTGaraGe
Източници:
Google Cloud представя Gemini agent (Reuters, 09.10.2026): https://arynews.tv/google-cloud-introduces-gemini-agent-for-work-as-ai-race-heats-up
AISI - Incident Report: unsanctioned agent behaviour during cyber testing: https://aisi.gov.uk/blog/incident-report-unsanctioned-agent-behaviour-during-cyber-testing
Computing - OpenAI cancels Astra 6.1 launch after model fails safety tests: https://www.computing.co.uk/news/2026/ai/openai-cancels-astra-launch-safety-test-fail
Fast Company - Rogue AI agents: a timeline: https://fastcompany.com/91616293/ai-hacking-hugging-face-openai-anthropic
toni@dtgarage:~$ whoami
Тони Ангелчовски | Ексклузивно за DTGaraGe
toni@dtgarage:~$ cat LICENSE
Копирането и препубликуването без разрешение не е позволено.
toni@dtgarage:~$ ./support.sh
Подкрепи DTGaraGe и независимото техническо съдържание
toni@dtgarage:~$ █
Тони Ангелчовски | Ексклузивно за DTGaraGe
toni@dtgarage:~$ cat LICENSE
toni@dtgarage:~$ ./support.sh
toni@dtgarage:~$ █