Случвало ли ви се е някой въпрос, зададен с искрено любопитство, да събуди у вас забравен пламък? Е, точно това ми се случи. Един младеж на име Мартин(@Martin Hristov ), участник във форума ни DTGaraGe, с ентусиазъм започна да учи Линукс. Със своите въпроси и желание да разбира, той буквално ми припомни защо навремето избрах света на свободния код.
И така се роди идеята за "Светилище за Линукс" – един сайт, посветен на новото поколение Линуксари. Не просто помощна страница. А място с душа, в което философията, митологията и киберпънк естетиката се преплитат в един цялостен свят.

Изграждането на сайта ми отне около 10 часа. Написах всичко от нулата – HTML, CSS, JavaScript. Няма генератори, няма шаблони. Всичко е изградено ръчно:
-

-

-

- Митология на Линукс – легенди, вдъхновени от света на open-source.
- Библиотека на дистрибуциите – представени с характер, като герои.
- Интерактивен терминал – с тайни команди, философски отговори и хумор.
- Свитък на Root – таблица със символични "свещени команди".
- Кибер арт галерия – визуална приказка от мистично вдъхновение.

- HTML5 / CSS3 (Tailwind CDN за layout)
- JavaScript (vanilla) с анимации и ефекти
- Fira Code като терминален шрифт
- GitHub за version control
- Директно хостване върху моят собствен Linux сървър
- .htaccess за пренасочване и clean URLs

Можех да ползвам генеративни инструменти. Но не го направих. Защото целта беше да бъде истинско творение на човека. Да покажа, че вдъхновението от едно младо момче може да доведе до дигитална архитектура, създадена с душа.

Ако си млад, тепърва прохождаш в света на командния ред или просто обичаш символиката на свободния код – влез в Светилището. Там няма реклами, няма тракери. Има само мисъл, съзнание и... терминал.
Благодаря ти, Мартин. Ти запали искра, която отдавна тлееше. Този сайт е за теб и за всички, които ще търсят – а някой ден и ще водят.
Създадено с

Хоствано на собствен linux сървър. Написано на един дъх.