ДТ РАБОТИЛНИЦА

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

  • Здравейте, майстори на заваряването, кодирането и автомобилните технологии!

    Аз съм Тони Ангелчовски, създател на dtgarage.eu - вашата нова дигитална работилница. С визията за място, където можем да обменяме идеи, да се обучаваме и да растем заедно, dtgarage.eu събира любители и професионалисти от света на заваряването, автомобилите, IT и уеб кодирането.

    В dtgarage.eu, ние сме общност, която е готова да помага и подкрепя всеки свой член. Ние вярваме, че всеки от нас може да допринесе за развитието на тази платформа, независимо дали е професионалист или ентусиаст.

    Само една стъпка ви дели от това да станете част от нашата общност - регистрацията. Регистрирайте се сега и открийте света на dtgarage.eu - мястото, където можем да създаваме и растем заедно.

    Приключението започва тук. Добре дошли в DTGARAGE.EU!

linux Топ Linux команди за начинаещи

toni

Administrator
Staff member
Топ Linux команди за начинаещи

LinuxCommands.png

Ето няколко от най-често използваните Linux команди за начинаещи, които могат да ви помогнат да започнете:


  • ls: показва списък с файловете и директориите в текущата директория.
  • cd: променя текущата директория. Например, cd /home/user/Documents ще ви прехвърли в директорията "Documents" във вашата домашна директория.
  • mkdir: създава нова директория. Например, mkdir myfolder ще създаде нова директория с името "myfolder".
  • rm: изтрива файлове и директории. Например, rm myfile.txt ще изтрие файл с името "myfile.txt". Можете да използвате опцията -r за да изтриете директории и всичко в тях.
  • cp: копира файлове и директории. Например, cp myfile.txt /home/user/Documents ще копира файлът "myfile.txt" в директорията "Documents" във вашия домашен директория.
  • mv: премества или преименува файлове и директории. Например, mv myfile.txt /home/user/Documents ще премести файла "myfile.txt" в директорията "Documents" във вашия домашен директория. За да преименувате файл, можете да използвате mv myfile.txt newname.txt.
  • cat: показва съдържанието на файл. Например, cat myfile.txt ще покаже съдържанието на файла "myfile.txt".
  • grep: търси текст във файлове. Например, grep "searchterm" myfile.txt ще търси текста "searchterm" във файла "myfile.txt".
  • sudo: изпълнява команда с администраторски права. Например, sudo apt-get update ще изпълни командата "apt-get update" с администраторски права.
  • top: показва информация за процесите, които работят на вашия Linux компютър.
Тези команди са само начало. След като започнете да работите с Linux, ще откриете много други полезни команди, които може да ви бъдат от помощ в работата си.
Ако има интерес за Linux командите ще напиша по-задълбочено съдържание.

Поздрави ,
Тони !
 
Last edited:
Top Bottom