ДТ РАБОТИЛНИЦА

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

  • Здравейте, майстори на заваряването, кодирането и автомобилните технологии!

    Аз съм Тони Ангелчовски, създател на dtgarage.eu - вашата нова дигитална работилница. С визията за място, където можем да обменяме идеи, да се обучаваме и да растем заедно, dtgarage.eu събира любители и професионалисти от света на заваряването, автомобилите, IT и уеб кодирането.

    В dtgarage.eu, ние сме общност, която е готова да помага и подкрепя всеки свой член. Ние вярваме, че всеки от нас може да допринесе за развитието на тази платформа, независимо дали е професионалист или ентусиаст.

    Само една стъпка ви дели от това да станете част от нашата общност - регистрацията. Регистрирайте се сега и открийте света на dtgarage.eu - мястото, където можем да създаваме и растем заедно.

    Приключението започва тук. Добре дошли в DTGARAGE.EU!

миг маг Кои са най-честите MIG / MAG заваръчни дефекти?

toni

Administrator
Staff member
Кои са най-честите MIG / MAG заваръчни дефекти?

Най-често срещаните дефекти на заваряване при MIG / MAG заваряване включват напр. Порьозност, включвания, подрязване, прекомерна асиметрия на заваръчните шевове, липса на проникване и пръски. Може би най-типичните при процеса на MIG / MAG заваряване са пръски и липса на топене. Всеки заваръчен дефект има свои собствени причини за произход, които заварчикът трябва да знае, за да може да избегне тяхното създаване.
По-долу са дадени няколко примера за типични MIG / MAG дефекти при заваряване и как да се предотврати появата им.


Липса на сливане
MAG-hitsaus-liitosvirhe.jpg


ПричиниПревантивен метод
Твърде тясна подготовка на детайлитеУверете се, че подготовката на детайлите е достатъчно широка
Неправилен ъгъл на бренераУверете се, че ъгълът на пистолета ще доведе до адекватно сливане
на страничната стена
Прекалено висок ток или твърде ниска скорост на заваряване, което създава наводняване
на заваръчната вана преди дъгата, което води до недостатъчно проникване
Изберете параметри на заваряване (висок заваръчен ток, къса дължина на дъгата и не твърде висока скорост на заваряване),
които насърчават достатъчно проникване, без да причиняват наводняване
Примеси по детайлитеПочистете детайлите
„Заваряване надолу“Използвайте заваряване вертикално нагоре
Твърде дълга дъга / твърде високо напрежениеИзползвайте по-къса дъга / по-малко напрежение
Твърде ниска топлинна мощностУвеличете подаването на топлина

Прекомерна асиметрия на заваръчния шев
MAG-hitsaus.jpg


ПричиниПревантивен метод
Неправилен ъгъл на бренераИзползвайте правилните ъгли на бренера
Твърде голяма заваръчна ванаНамалете скоростта на отлагане
Удар на магнитна дъгаПреместете земната скоба за връщане,използвайте възможно най-късата дъга,намалете заваръчния ток,наклонете пистолета срещу посоката на удара на дъгата и / или използвайте източник на променлив ток


Границите на дефектите при заваряване са определени за всеки клас заваряване в ISO 5817 . В този стандарт ограниченията са класифицирани в три класа заваряване, а именно клас B, C и D. В машиностроителната индустрия типичният клас е клас C, но клас B често се изисква и при много по-взискателни заваръчни производства. Дефектите при заваряване са представени в стандарта като действителни измервания. Откриването и интерпретацията на тези стойности може да изисква деструктивен метод на изпитване заедно с визуална проверка.

Избягвайте заваръчни дефекти, за да подобрите качеството на заваряване
Дефектите при заваряване трябва да се избягват просто защото изискват ремонт. Всички ремонтни дейности, свързани със заваряване в производствения етаж, изискват време и следователно пари. Това ще забави напредъка в производството и евентуално забавяне на графиците на проекти. Най-неприятното последствие от дефектите при заваряване обаче в най-лошия случай може да бъде разрушаване на продукт или конструкция, което може да доведе до различни инциденти и дори нараняване.
Можем да открием дефекти при заваряване, като огледаме заваръчните шевове, но по това време вече е късно и продуктът трябва да бъде поправен. Заваръчното производство трябва да се развива в правилната посока, за да се намали рискът от дефекти при заваряване. Такива мерки за развитие могат да включват например затягане на изискванията за качество на подготовката на жлеба, промяна на процеса на заваряване или промяна на параметрите. Обучението на заварчици обаче е особено важно. Квалификацията на заварчиците играе изключително важна роля в работата по подобряване на качеството.


Визуална проверка и мониторинг на производството в ключова роля
Най-важният метод за проверка на заваряването е визуалната проверка . Следователно всеки заварчик трябва да действа и като инспектор на собствената си работа. Постигнати са добри резултати в производството на заварки, когато е осигурено обучение за визуална проверка на заварчици. Често дори с такива малки мерки качеството на заварките може значително да се подобри.

"© 2023 Тони Ангелчовски Всички права запазени"
 
Last edited:
Top Bottom