ДТ РАБОТИЛНИЦА

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

  • Здравейте, майстори на заваряването, кодирането и автомобилните технологии!

    Аз съм Тони Ангелчовски, създател на dtgarage.eu - вашата нова дигитална работилница. С визията за място, където можем да обменяме идеи, да се обучаваме и да растем заедно, dtgarage.eu събира любители и професионалисти от света на заваряването, автомобилите, IT и уеб кодирането.

    В dtgarage.eu, ние сме общност, която е готова да помага и подкрепя всеки свой член. Ние вярваме, че всеки от нас може да допринесе за развитието на тази платформа, независимо дали е професионалист или ентусиаст.

    Само една стъпка ви дели от това да станете част от нашата общност - регистрацията. Регистрирайте се сега и открийте света на dtgarage.eu - мястото, където можем да създаваме и растем заедно.

    Приключението започва тук. Добре дошли в DTGARAGE.EU!

linux Как да инсталирате Linux на PowerBook G4

toni

Administrator
Staff member
Как да инсталирате Linux на PowerBook G4


Искате ли да вдъхнете живот на стария си PowerBook или PowerPC машина?Ако искате модерен софтуер върху него? В тези няколко реда ще ви покажа как можете да сложите Linux Ubuntu на PowerBook G4 и да съживите стария лаптоп.

PowerBook G4 работи с версия на OSX леопард,която е доста стара през 2015 г. просто няма смисъл. С използването Linux ще можете да получите една по-модерна среда.

Коя версия на Linux използвам и защо?

За моята машина аз избрах Ubuntu 10.04. И друг път съм казвал съм изказвал мнение,че 10.04 е много стабилна версия на Ubuntu и не е прекалено раздута или бъгава.

Има и други дистрибуций на Linux / Unix които са достъпни за платформата на PPC.


Аз съм пробвал тези:

Debian PPC ( Линк ) - Тази дистрибуция работи много добре, но някои софтуер не се актуализира, на системния часовник има проблеми и има трептене на екрана / може да се оправи, но това е досадно.

Yellow Dog Linux ( Линк ) - една много уважавана дистрибуция на Linux, но тя вече не се обновява. Аз открих, че може да се обнови с по-нов софтуер, но това също е досадна работа и много компилаций.

FreeBSD за PPC ( Линк ) - Има добри опций за PPC машини, но аз просто не разполагах с нужното търпение за това. Ако имате много време, най- вероятно ще ви се получи, но аз съм разочарован от това дистро.

Gentoo за PPC ( Линк ) - Хубава дистрибуции, но тя отнема една седмица, за да се конфигурира.Също така има проблем с екрана - трептене макар и не толкова често като Debian

В зависимост от това колко време можете да инвестирате можете да си инсталирате някои от тези дистрибуции, които работят добре, но най-бързият и най-лесният за настройката аз използвах Ubuntu 10.04. Няколко часа работа и и ще имате хубава стабилна машина.

Свалете ubuntu-10.04-desktop-powerpc.iso
Запишете го на CD. USB инсталацията е доста трудна на PowerBook,но ще напиша няколко реда и за това.
Задръжте бутона "C" при рестартиране, за да се стартира от CD.
след това Enter за да зареди Linux.(Бъдете търпеливи времето за стартиране е доста дълго)


PowerBook G4 зареждане от USB?
Създаване на USB:

Отворете терминала и напишете:
diskutil list
diskutil unmountDisk /dev/disk1
sudo dd if=пътя до ISO файла of=/dev/disk1 bs=1m

Поставете USB стика във вашия Mac и натиснете бутона за захранването, докато държите натиснати Command ⌘ + Опция + O + F
след това въведете следното:

boot usb1/disk@1:,\\yaboot

Стартирайте Installer
Щракнете върху "Install Ubuntu 10.04 LTS" връзката на работния плот.
ubuntu_G4.png


© 2023 Тони Ангелчовски Всички права запазени”
 
Last edited:
Top Bottom