ДТ РАБОТИЛНИЦА

Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете член! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавяте свои собствени теми и публикации, както и да се свързвате с други членове чрез вашата лична пощенска кутия!

  • Здравейте, майстори на заваряването, кодирането и автомобилните технологии!

    Аз съм Тони Ангелчовски, създател на dtgarage.eu - вашата нова дигитална работилница. С визията за място, където можем да обменяме идеи, да се обучаваме и да растем заедно, dtgarage.eu събира любители и професионалисти от света на заваряването, автомобилите, IT и уеб кодирането.

    В dtgarage.eu, ние сме общност, която е готова да помага и подкрепя всеки свой член. Ние вярваме, че всеки от нас може да допринесе за развитието на тази платформа, независимо дали е професионалист или ентусиаст.

    Само една стъпка ви дели от това да станете част от нашата общност - регистрацията. Регистрирайте се сега и открийте света на dtgarage.eu - мястото, където можем да създаваме и растем заедно.

    Приключението започва тук. Добре дошли в DTGARAGE.EU!

Урок Инсталиране на PHP 8 PHP 7.4 и PHP 5.6 на Debian 11

Инсталиране на PHP 8 PHP 7.4 и PHP 5.6 на Debian 11

PHP е скриптов език с отворен код с общо предназначение, който може да бъде вграден в HTML. Това означава HypertextProcessor и се използва широко в уеб разработката. Скриптовият език се използва за писане на готови програми, които по-късно се използват за автоматизиране на задачи. PHP скриптовете често се използват в Linux,Unix , Windows, Mac OS и други операционни системи.С PHP имате свободата да избирате операционна система и основния уеб сървър според вашите нужди.

В тази статия ще обясним как да инсталирате PHP 8, PHP 7.4 и PHP 5.6 на Debian. След като сте инсталирали няколко версии на PHP, ние също ще ви обясним как да деактивирате една версия и да изберете версия по подразбиране в системата.

В тази статия ще използваме командния ред на Debian , терминала, за да инсталираме и конфигурираме PHP. Можете да отворите терминалното приложение, като използвате функцията за търсене на стартовия панел на приложения, както следва:
terminal.png
Можете да получите достъп до менюто за стартиране на приложения, като натиснете клавиша Super/Windows на клавиатурата.

Официалният уебсайт на PHP, php.net , поддържа списък с всички версии на PHP до момента на следната връзка:

http://php.net/releases/

Инсталиране на PHP 8 и PHP 7.4 на Debian​


За да инсталирате PHP версия 8 и 7.4, отворете вашия терминал и въведете следната команда в ред

Актуализирайте индекса на хранилището на вашата система:
Code:
$ sudo apt-get update
В тази статия ще използваме SURY PHP PPA хранилището, което съдържа всички издадени версии на PHP до момента. Така че нека първо изтеглим неговия gpg ключ чрез следните команди:
Code:
$ sudo apt-get install lsb-release apt-transport-https ca-certificates
$ sudo wget -O /etc/apt/trusted.gpg.d/php.gpg
Сега е време да добавите необходимото хранилище:
Code:
$ echo "deb https://packages.sury.org/php/ $(lsb_release -sc) main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/php.list
След като хранилището на SURY бъде добавено, трябва да актуализирате хранилището на вашата система с това в интернет. По този начин можете да инсталирате най-новата налична версия на софтуер на вашата система. Въведете следната команда, за да направите това:
Code:
$ sudo apt-get update
Сега е моментът да инсталирате PHP 7.4 на вашата система. Въведете следната команда като sudo, тъй като само упълномощено лице може да инсталира/деинсталира и конфигурира софтуер на Linux.
Code:
sudo apt-get install -y php8.0 php7.4

След това софтуерът ще бъде инсталиран на вашата система. Може също да искате да инсталирате някои PHP модули, в зависимост от системните изисквания на PHP базирания софтуер, който използвате. Можете да получите списък с наличните модули по следния начин:
За PHP 8
Code:
$ sudo apt-cache search php8.0
За PHP 7.4
Code:
$ sudo apt-cache search php7.7
След това инсталирайте PHP модулите, от които се нуждаете, като използвате командата apt . например:
Code:
$ sudo apt install php8.0-mysqli
За да добавите модула MySQL към PHP 8.0. За да проверите номера на версията на вашия инсталиран PHP, изпълнете следната команда:
Code:
$ php -v
или
Code:
$ php --version

Инсталирайте PHP версия 5.6​


За да инсталирате PHP версия 5.6, първо отворете вашия терминал и следвайте всички стъпки, описани по-горе, за да добавите хранилището SURY към вашата система.

След като хранилището на SURY бъде добавено, трябва да актуализирате хранилището на вашата система с това в интернет. По този начин можете да инсталирате най-новата налична версия на софтуер на вашата система. Въведете следната команда, за да направите това:
Code:
$ sudo apt-get update
Сега е моментът да инсталирате PHP 5.6 на вашата система. Въведете следната команда като sudo, тъй като само упълномощено лице може да инсталира/деинсталира и конфигурира софтуер на Linux:
Code:
$ sudo apt-get install -y php5.6
След това софтуерът ще бъде инсталиран на вашата система. За да проверите номера на версията на вашия инсталиран PHP, изпълнете следната команда:
Code:
$ php -v
или
Code:
$ php --version
Командата също ще провери дали PHP вече наистина е инсталиран на вашата система.

Резултатът от моята система показва, че PHP 5.6.4 е инсталиран на моята система. Ако имате по-нова версия на php, инсталирана на вашата система, върнатата версия ще бъде на тази.

Превключване между инсталирани PHP версии​



Ако имате две или повече версии на PHP, инсталирани на вашата система, можете да конфигурирате системата си да използва една от тях като версия на PHP по подразбиране. За това първо е важно да научите коя версия в момента е активирана по подразбиране във вашата система.

Проверете коя версия е активирана​

Ще опишем два начина да проверите коя PHP версия е активирана във вашата система; единият е през Apache2, а другият е през CLI.

Чрез Apache2

Променете текущата директория на /etc/apache2, както следва:
Code:
cd /etc/apache2
В директорията apache2 изпълнете следната команда, за да изброите всички налични режими на PHP във вашата система и да знаете кой от тях е активиран в момента:
Code:
$ ls -l mods-*/*php*
1.png

В изхода на горната команда текущо активираната версия на PHP е обозначена със символ звездичка *. Можете да видите, че в нашия случай това е PHP 7.4

Преминаване от PHP 7.4 към PHP 5.6​

Ще опишем два начина за преминаване от PHP 7.4 към PHP 5.6; единият е през Apache2, а другият е през CLI.
Чрез Apache2
Първо деактивирайте текущо активираната версия на PHP чрез следната команда:

Code:
$ sudo a2dismod php7.4
След това активирайте другата версия на PHP чрез следната команда:
Code:
$ sudo a2enmod php5.6
Сега, когато рестартирате услугата apache2 чрез следната команда, PHP 5.6 ще бъде активиран във вашата система.
Code:
$ sudo service apache2 restart
Също така проверихме, че сега версия 5.6 е нашата php версия по подразбиране.

Чрез CLI

Използвайте следната команда, за да актуализирате системата си, за да използвате PHP 5.6 като PHP версия по подразбиране.
Code:
$ sudo update-alternatives --set php /usr/bin/php5.6
Като алтернатива можете да използвате следната команда, за да постигнете същата цел:
Code:
$ sudo update-alternatives --config php
Toni-server.png
Командата изброява всички налични версии на PHP, инсталирани на вашата система. Въведете номера за избор на версията, която искате да активирате във вашата система, и натиснете Enter. Например, ако въведа 2, PHP 7.4 ще бъде активиран в моята система.

Преминаване от PHP 5.6 към PHP 7.4​

Ще опишем два начина за преминаване от PHP 5.6 към PHP 7.4; единият е през Apache2, а другият е през CLI.

Чрез Apache2

Първо деактивирайте текущо активираната версия на PHP чрез следната команда:
Code:
$ sudo a2dismod php5.6
След това активирайте другата версия на PHP чрез следната команда:
Code:
$ sudo a2enmod php7.4
Сега, когато рестартирате услугата apache2 чрез следната команда, PHP 7.4 ще бъде активиран във вашата система.
Code:
$ sudo service apache2 restart
Чрез CLI Използвайте следната команда, за да актуализирате системата си, за да използвате PHP 7.4 като PHP версия по подразбиране.
Code:
$ sudo update-alternatives --set php /usr/bin/php7.4
Като алтернатива можете да използвате следната команда, за да постигнете същата цел:
Code:
$ sudo update-alternatives --config php
Командата изброява всички налични версии на PHP, инсталирани на вашата система. Въведете номера за избор на версията, която искате да активирате във вашата система, и натиснете Enter, така че новата версия да бъде активирана.

Тази статия ви помогна да инсталирате желаната версия на PHP на Debian 11. Ако имате повече от една версия на PHP, инсталирана на вашата система, статията също ви помага да проверите коя версия е активирана в момента и също как да превключвате между една версия към друга.

Създал:Тони Ангелчовски
Ако сте намерили този урок за полезен, ще се радваме да получим дарения от положителни емотикони.
 
Last edited:
Top Bottom